Какво може да доведе до дисбактериоза

Ако периодично ви безпокоят гадене, оригване, тежест в стомаха и куркане на червата, е възможно да страдате от дисбактериоза – нарушение на състава на чревната микрофлора.

Забързаността на съвременния живот, храненето с полуфабрикати и в заведения, стремежът да се свърши прекомерно много работа, без да се обръща внимание на храната и нейното качество – всичко това води до промяна на количествения и качествен състав на чревната микрофлората. При дисбактериозата популацията на полезни биофидо- и лактобактерии стремително намалява, а количестото на нежелателни микроорганизми, напротив – расте.

микрофлора

Какво представлява дисбактериозата и откъде се появява?

Нормално в чревния тракт на зрелия човек се намират около 500 вида бактерии, които, впрочем, тежат съвсем не малко – от 2 до 3 килограма. Тези микроорганизми постоянно са заети с важна дейност: смилането на храната и осигуряване на хранителни вещества за организма. Те регулират перисталтиката, поддържат йонния баланс, формират газовия състав в червата, обезвреждат отровите, укрепват имунитета, като едновременно с това участват в метаболизма на белтъчините, въглехидратите и други важни компоненти на храната.

Заедно с полезните микроорганизми винаги се намират патогенни – които при неправилен начин на живот и хранене, чести случаи на стрес и неизлекувани навреме болести на стомашно-чревния тракт „нападат“ организма.

Така се появяват отклонения в нормалното функциониране на чревната микрофлора, водещи до дисбактериоза. Тя може да причини прогресираща атрофия на чревната лигавица, отслабване на всмукването на хранителни вещества и нарушаване на процеса на храносмилане. Постепенно в червата се натрупва недосмляна храна, което води куркане, подуване на корема, стомашно-чревно разстройство (диария) и други симптоми на дисбактериозата.

Сред най-разпространените причини за дисбактериозата е безконтролно приемане на лекарства, които потискат жизнената дейност на полезните бактерии. Например, самолечението с антибиотици или пък с хормонални препарати за контрацепция без консултация с гинеколог може да стане пряк път до развитие на дисбактериоза.

Неправилното, нередовно и еднообразно хранене, недостигът на необходими вещества в храната, консумацията на продукти с изобилни химически добавки като овкусители, оцветители, стабилизатори, консерванти и др. Рязката промяна в начина на хранене (например, при пътуване) също може да причини дисбактериоза.

Други причини за появата на заболяването са следните:

  • Безконтролно гладуване или спазване на различни диети без консултация с лекар.
  • Инфекциозни заболявания на червата.
  • Хронични болести на стомашно-чревния тракт, като гастрит, панкреатит, хепатит и т. н.
  • Заболявания на ендокринната система.
  • Имунни заболявания, нарушения в обмяната на веществата.
  • Хидроколонотерапия, при която се извършва принудително отмиване на полезните бактерии от чревния тракт.
  • Нарушения на биоритмите – периодично повтарящи се промени в интензивността на главните биологични процеси.
  • Глистна инвазия.
  • Стресове и депресии.
  • Злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

За възстановяване на нормалния процес на храносмилане всички тези причини изискват наблюдение и консултации с гастроентеролог, а при необходимост – и с лекари от други специалности.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − thirteen =