Какво не трябва да се яде при простуда и кашлица

Малко хора знаят , че при настинка и кашлица също трябва да се спазва диета. А всъщност, има доста дълъг списък от продукти, чието използване при простуда е нежелателно.
Табу върху обилното хранене
Както знаете, храненето при болния човек е от изключителна важност. Това е било установено още от древните лекари, които са забранявали на пациентите си да ядат изобилно. В противен случай, цялата енергия отива за храносмилане и за борба с болестта не остават сили.
Разбира се, това не означава, че по време на настинка и грип трябва да се гладува. Просто трябва да намалите порциите и да ставате от масата с усешането, че не сте се нахранили достатъчно.
Горещи напитки
Със сигурност ще ви изненадаме с факта, че по време на настинка, горещите напитки са нежелателни! Горещата вода има дразнещ ефект въху лигавицата на орофаринкса и можете да изгорите гърлото си. Първоначално, може да ви се струва, че ви става по-добре от горещия чай, но това е само временно облекчение, което е последвано от влошаване.
По врене на настинка и грип, се препоръчва да пиете много течности. Пийте напитките леко топли – това е благотворно за гърлито и хранопровода.
Лимон и други цитрусови плодове
И ето още едно опровережение! Оказва се, че всякакви цитруси  по врене на настинка са нежелателни. Да те имат голямо количество витамин С, но тези плодове съдържат и много киселини, а вирусите и бактериите не се чувстват зле в кисела среда. Ето защо, при настинка се препоръчва да се пие минерална алкална вода.
Мед
Медът е чудесно лекарство за настинка и кашлица. Той съдържа много витамини и други биологично активни вещества, които допринасят за укрепване и бързо възстановяване на тялото. Но има едно важно условие: не слагайте мед в гореща вода (чай и други напитки). Когато се сложи в гореща течност, медът започва да губи всички свои полезни свойства, а може и да образува опасни връзки. Затова яжте мед направо с лъжицата.
Сладкарски изделия
За съжаление, в тези храни няма нищо полезно. Лекарите и диетолозите съветват изобщо да се изключи всичко, съдържащо захар от диетата, особено, когато сме болни. Сладкишите са висококалорични продукти, които прибавят допълнителен товар върху тялото. В допълнение, те потискат имунната система. Изобилната консумация на захар намалява функционалността на левкоцитите – имунните клетки, които предпазват тялото ни от патогенни и чужди агенти.
Освен това, когато консумираме сладкиши, захарта частично се утаява по стените на гърлото и устата, което насърчава растежа на патогенни бактерии и увеличава възпалителните процеси в орофаринкса.
Ако не можете да живеете без сладко, отдайте предпочитание на сушени и пресни плодове, плодови напитки и сокове (без добавена захар). Тук обаче е необходимо да се придържате към „златната среда“. Прекомерното използване на тези продукти уврежда тялото.
Кафе и алкохол
По време на заболяване, трябва да се изключат кафе и алкохол, тъй като те допринасят за обезводняване на тялото, което е неприемливо при остри респираторни вирусни инфекции. По време на заболяване, дори и малко количество алкохол, може да влоши състоянието.
Какво утежнява кашлицата?
При кашляне, лекарите не препоръчват да се храним с пълнозърнести храни, бисквити, тост, твърдо месо, както и продукти от твърдо тесто и какао на прах.
Твърдата храна и крекерите дразнят лигавицата на орофаринкса и дори могат да оставят малки драскотини, които само влошават състоянието на пациента. Какао на прах и дребни трохи могат да предизвикат атака на тежка кашлица. Ето защо е по-добре да се въздържате ит такива храни.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *