Какво представлява глюкомананът?

Същност

Глюкомананът е извлек от грудката на конджак (на английски се произнася коняк – konjac, но на български се среща и под името конджак). Той е сложен въглехидрат от групата на фибрите.

Конджак е растение, типично за Япония, което не се среща по нашите ширини,това е и причината да не можем да си го набавим от магазина.

В природата коренът от конджак, от който се извлича глюкомананът изглежда така:

Глюкомананът е извлек, точно както джинджеролът е извлек от джинджифил, и куркуминът от куркума.

От идват всички негови ползи

Просто казано от факта, че глюкомананът увеличава обема си в пъти при накисване. Твърди се, че може да набъбва до 50 пъти (някои източници цитират 200 пъти, но предлагам да се придържаме към по-реалистичните 50), когато се окаже в течност (вода например) и заради тази си характеристика може да запълни стомаха, да придаде трайно чувство за ситост, да забави усвояването на захари и общо взето да ни гарантира описаните по-горе здравни свойства, дори и от малко количество като обем. Което пък ни води и на следващия въпрос:

От какво количество глюкоманан имамате нужда на ден

Препоръчват се от 1 до 3 грама дневно за максимален резултат и гарантиране на здравните ползи описани по-горе, но при не повече от 1 грам на еднократен прием.

Други източници обаче съветват да не се прекалява с глюкоманана и винаги да се започва полека – от няколко милиграма до 1 грам дневно за известен период от време и после по желание бавно и постепенно да се увеличава до 2-3 грама, ако има нужда.

Как да си го набавите

Един доста добър начин да си набавите този ценен извлек е с приема на хранителни добавки. Един от най-добрите продукти, които можете да изберете са натуралните таблетки Lipoin. Благодарение на глюкоманана в таблетките, Вие няма да чувствате глад, което ще ви помогне за бързото отслабване.В състава им има също и: екстракт от джиндър, екстракт от канела,  Горчив Портокал, Хром Пиколинат, Екстракт от Гуарана, Екстракт от Жен Шен и Ексракт от Какао.

И не на последно място можете да използвате и гъби за почистване на лице с конджак.

Съществува ли заместител

Заместител не съществува. Причината е, че глюкомананът превъзхожда всички останали, защото набъбва най-много и е достатъчно да се приема супер малко количество от него – милиграми до 2-3 грама на ден.

Ако извадим обаче обема от картината, има и други храни, които се доближават до характеристиките на глюкоманана и дори го надминават по съдържание на ценни вещества, като инулин, пектин и чиа семена например. В интернет се срещат дори статии и цели теми в различни форуми, които спорят по темата – кое е по-добро: глюкоманана или чиа-та. Аз така и не успях да взема становище по казуса, затова добавих всички към ONE, и все още ми се струва като печеливш вариант.

Чиата набъбва до 12-20 пъти, глюкоманана 50 пъти, и затова при нея е добре да се приема малко повече за видим резултат, като например 1-2 с.л., под формата на вкусен чиа пудинг за закуска например или любимата ми чиа вода.

За какво помага глюкомананът

  • помага за редуциране на теглото,
  • за нормализиране на кръвната захар,
  • за поддържане на добрите нива на холестерола,
  • за поддържането на нормални концентрации на триглицериди (и добро здраве на сърдечно-съдовата система),
  • за нормална чревна проходимост (тоест против запек)
  • за корекция на чревния микробиом като помага за намаляването на лошите микроорганизми.

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


1 Коментар

  1. Много интересни статии имате ! Всеки ден ги чета

    Post a Reply

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *