Какво представлява макулната дегенерация?

Макулна дегенерация е едно от трите най-чести заболявания на ретината. Протича с прогресивно увреждане на централната зона на ретината – т.нар. макула, или жълто петно. В макулата са съсредоточени основната част от т.нар. колбички – клетките, отговорни за правилното възприемане на цветовете и поддържането на нашето централно зрение.

Имайки предвид ключовото разположение на макулата в ретината (точно зад зеницата) и ролята й за поддържане на централното и цветното зрение, нелекуваната дегенерация макулата води до неизбежна и необратима слепота.

Макулната дегенерация е социално значимо заболяване с изключителна тежест. Ще разгледаме двата основни типа макулна дегенерация и основните причини за появата й. В

Съществуват 2 основни типа:

Дегенерацията на макулата протича в 2 основни форми, различаващи се по механизма на протичане и по честотата, с която се срещат.

  • Мокра макулна дегенерация (пролиферативна форма). Протича с образуване на нови и лесно разрушими кръвоносни съдове в макулата и ретината. Процесът се означава като неоваскуларизация. Стените на крехките неоваскуларни съдове лесно пропускат течност, която се натрупва в ретината и уврежда сериозно централното зрение.
  • Суха макулна дегенерация (непролиферативна). Тя се диагностицира по-често – в около 80% от случаите на макулна дегенерация е налице именно сухата й форма. При нея се наблюдава изтъняване на слоя от клетки, означавани като колбички в зоната на макулата. Тези клетки са отговорни за нормалното цветно и централно зрение. Много от случаите на суха макулна дегенерация прогресират до мокра форма, криеща по-сериозни рискове от увреждане на зрението.

Макар и с различни механизми на протичане и честота на разпространение, двата типа макулна дегенерация си приличат по една особеност – оставени нелекувани водят до необратима слепота. Макулна дегенерация е причина за над 30% от случаите на тотална загуба на зрение в световен мащаб.

Причини за дегенерация на макулата

Макулна дегенерация поразява основно хората над 60-годишна възраст. Това е причина състоянието в болшинството от случаите да се означава като възрастово асоциирана макулна дегенерация.

Измененията в структурите на окото, идващи с възрастта обаче не са единствена причина за дегенерация на макулата. Сред останалите топ рискови фактори за развитие на това очно заболяване попадат и:

  • наследствена обремененост
  • затлъстяване
  • висок холестерол
  • високо кръвно налягане
  • продължително тютюнопушене

Сред основните причини за развитие на макулна дегенерация попадат и някои естествени фактори като светлият цвят на очите и пол.

Сомптоми

В началните си фази и двете форми на макулна дегенерация не проявяват отчетлива симптоматика. Те протичат с неуловимо, но и непрестанно отслабване на зрението.

Първи и най-отчетлив симптом на макулна дегенерация е увреждането на централното зрение. Характеризира се с поява на тъмно петно в центъра на зрителното поле. Петното става все по-широко с прогресиране на дегенеративните процеси. Тога се появяват и допълнителни симптоми като:

  • промени във възприемането на цветовете
  • замъгляване на зрението и трудно фокусиране на погледа
  • размазване на външните линии на наблюдаваните обекти и поява на вълнообразни вместо прави очертания

В някои случаи е засегнато едното око, но по-често се наблюдава макулна дегенерация и на двете очи. Тогава посочените симптоми засягат и двете очи и увреждането на зрението е по-сериозно.

Лечение и профилактика

От ключово значение е спиране на прогресията на дегенеративните процеси в макулата е навременният старт на лечението. Редица клинични проучвания доказват, че водеща роля в това отношение има повишаването приема на пигменти за очи още при първи симптоми на макулна дегенерация. Двата най-важни очни пигмента, подпомагащи борбата с макулната дегенерация, са лутеин и зеаксантин. Те забавят прогресията на дегенеративните процеси и помагат за опазване на зрението.

Редовното набавяне на лутеин и зеаксантин в необходимите дози е ключово средство и за успешната превенция на макулна дегенерация. От това трябва да се възползват всички хора, изложени на посочените рискови фактори за дегенерация на макулата.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *