Какво се случва с тялото ви след отказване от алкохола

Ако понякога консумирате алкохолни напитки, например по празниците, вие не сте изправени пред проблеми, свързани със злоупотребата с алкохол. Но ако го правите със завидна редовност, рано или късно тялото ще започне да се уврежда. Какво ви чака, ако се откажете да пиете алкохол?

Отслабване, нормализиране на захарта и холестерола

Отслабването е много приятен страничен ефект от отказването от алкохола. Ако откажете да пиете алкохол, контролирането на телесното тегло ще ви бъде много по-лесно.
Сигурно не сте подозирали, но прекомерното пиене може да е основната причина за вашата пълнота. Първо, някои алкохолни напитки (бира, сладко вино) са твърде калорични. На второ място, заедно с алкохолните напитки, по правило консумираме големи количества нездравословна калорична храна. И на трето място, с употребата на алкохол,
тялото изразходва енергия за неутрализирането на токсините, а за преработката на храната има по-малко енергия.

Това води до натрупване на мастна тъкан.

Имайки предвид горните обстоятелства, ако престанете да използвате алохолни напитки, ще нормализирате нивото на холестерола, както и ще намалите риска от развитието на диабет. В същото време проучванията показват, че алкохолът в малки дози (150 мл сухо вино на ден) спомага за намаляване на холестерола и подобряване на метаболитните процеси. Тук основното нещо е да не се злоупотребява.

Подобряване на състоянието на мозъка

От една страна, от алкохола ни се приспива. . . Но е огромна грешка да се разчита на чаша вино или чаша ракия да подейства като хапче за сън. Наистина, след пиене може да заспите, но това ще бъде един неспокоен сън. Вашият мозък няма да може да почине правилно. Накрая сутринта ще бъде тежка и няма да имате енергиен резерв. Освен това, алкохолът действа и като диуретик, така че нощните ходения до тоалетната няма да ви позволят да се наспите.
Нарушаването на схемата на съня и на вътрешния часовник на тялото, и липсата на адекватна почивка влияят отрицателно на вашата умствена дейност. Поради това не можем да се фокусираме и да помним информация, което е особено важно за хората, ангажирани с умствена дейност, която изисква висока концентрация и внимание.

Подобрен външен вид

Най-вече се отнася за мъжете, които се занимават със спорт. Ако искате да отидете във фитнеса, но предната вечер сте пийнали порядъчно, ефектът от тренировката ще бъде нулев. Алкохолът значително намалява растежа на мускулите, тъй като пречи на синтеза на протеини и производството на растежен хормон – ключов компонент за възстановяване на мускулната тъкан. В допълнение, любителите на алкохола значително увеличават болката след тренировка.

Що се отнася до секса, трябв да знаете, че алкохолът е най-лошият ви враг.

Алкохолът има подчертан диуретичен фект, лишавайки кожата от влага, което увеличава броя на бръчките по лицето. В допълнение, алкохолът пречи на усвояването на витамини А и С, които играят важна роля за поддържането на здрава кожа.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 5 =