Касис: ползи и рецепти

Масло, листа, цвят и плодове от касис, отдавна се използват в медицината. Жените използват маслото от касис за лечение на симптомите на менопаузата, предменструалния синдром и болезнената менструация. В допълнение, този плод подобрява перфектно имунитета. Касисът съдържа витамини А, В, С, Р, Е, органични киселини, пектин, дъбилни вещества, захар, етерични масла, калций, фосфор, калий, желязо и други здравословни вещества.

Сухи листа от касис се използват за лечение на артрит, подагра, болки в ставите (ревматична треска), диария, хепатит и други чернодробни заболявания, конвулсии и разстройства, които причиняват оток (възпаление) на устата и гърлото. Някои хора прилагат листа от касис директно върху кожата, за лечение на рани и ухапвания от насекоми.

Маслото от семена на касис съдържа химично вещество, наречено гама-линоленова киселина (GLA). Някои изследвания показват, че GLA може да подобри ефективността на имунната система и да увеличи защитните функции.

При какви други болести помага касисът?

  • Висок холестерол. Някои изследвания показават, че използването на масло от касис може да намали общия холестерол и мазнини (триглицериди) в кръвта..
  • Високо кръвно налягане. Използването на масло от семена на касис намалява стресиращото повишаване на кръвното налягане при възрастни хора с хипертония.
  • Мускулна умора. Проучванията показват, че касисът намалява умората и мускулната болка след интензивно физическо натоварване.
  • Периферна артериална болест. Използването на смес от сок от черен касис и портокал намалява туморните маркери при хора с периферна артериална болест.
  • Проблеми с кръвообращението (венозна недостатъчност). Редовната консумация на плодове от касис намалява болката и подуването при жени с проблеми в кръвообращението, свързани с приемането на контрацептиви.

Касисът се използва за приготвяне на чай, в сладкиши, ликьори и конфитюри.

Желе от касис

Съставки

  • плод от касис 350 гр
  • захар 120 гр
  • 1/4 лимон
  • 1 чаена лъжичка желатин
  • 1/4 портокал
  • ванилия на върха на ножа

Поръсете плодовете със захар и оставете да престоят една нощ. Желатинът се разтваря в 100 мл студена преварена вода и се оставя да престои 2-3 часа. Нарязват се лимонът и портокалът, добавят се към касиса и се слагат на котлона, докато заври. Сместа трябва да ври 10 минути. Накрая добавете набъбналия желатин и ванилията, оставете да кипне и изключете. Когато се охлади, изсипете в предварително стерилизирани буркани.

Конфитюр от касис с портокали

Съставки

  • 1 кг плод от касис
  • 1,5 кг захар
  • 2 броя портокали

Касисът и портокалите се смилат заедно. Добавя се захар и се разбърква докато захарта се разтвори. Разлива се в буркани, които след това се стерилизират.

Касис със сушени кайсии

Съставки

  • 1200 гр захар
  • 100 гр сушени кайсии
  • 800 гр плод касис

Накиснете кайсиите във вряла вода. Смелете касиса в блендер. Накрая добавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Разсипете в сухи и чисти буркани.

Тиква с касис

Съставки

  • 250 гр пресен или замразен касис
  • 300 гр тиква
  • 80 гр захар
  • 1 ч.л.масло

Тиквата, нарязана на много малки кубчета, поставете в тенджера и сварете с касиса, захарта и маслото. Гответе за 15-20 минути на средна температура, като периодично обирате пяната. Охладете, и десертът е готов.

Конфитюр от боровинки и касис

Съставки

  • 400 гр касис
  • 500 гр захар
  • 1 кг боровинки

Изплакнете плодовете под течаща вода. Сложете касиса в тенджера и варете 5 минути на слаб огън, за да омекне. След това се смила с миксер и се претрива през сито. Боровинките се слагат в тенджера и се добавя пюрето от касис. Добавете захарта  и варете още 5 минути. Изсипете горещия конфитюр в стерилизирани буркани и затворете с капачки. Оставят се на тъмно и хладно място.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *