Кои храни причиняват главоболие

Всеки знае, че това какво ядем има връзка със здравето ни. В миналото, когато не е имало лекарства хората са борили болестите с храна. С развитието на медицината се задълбочава изследването на обратната зависимост, негативното въздействие на някои храни върху организма. Учените класифицират 6 вида вещества в храната, които могат да предизвикат силно главоболие.

Тирамин. Това е аминокиселина, която се среща в някои видове кашкавал, шоколада и орехите.

Хистамин. Това е вещество повишаващо имунните сили, но при повишена употреба води до мигрена. Хистамина се съдържа в най-големи количества в бирата и червеното вино.

Нитрати. Всеки знае за вредата им. Най-големи количества от тях има в някои продукти за бързо хранене – кремвиршите, шунките и колбасите.

Кофеин. Той е в най-големи количества в кафето, чая и колата. Действа стимулиращо на мозъка, но при прекомерна употреба води до главоболие.

Киселини. Киселините съдържащи се в грейпфрутите, портокалите  и лимоните имат много витамин C, който засилва имунитета и бори различни инфекции, но ако страдате от алергии е възможно при засилена употреба да предизвикат главоболие.

Натриев глутамат. Най-богата на това вещество е китайската кухня, особено морските деликатеси. Ако не сте свикнали с нея има възможност да получите главоболие.

Диетолозите съветват да се отделя внимание не само на храната, но и на начина на хранене. Най-важно е да не се пропуска закуската, и да се храните по 3 4 пъти на ден, като е добре по-голямата част от храната да се приема до обяд, и обема на храненето да намаля от сутрин към вечер.

За превенция на мигрената се препоръчва по-добрата хидратация и консумацията на пресни зеленчуци, както и по-разумен прием на чай, кафе и алкохол.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 10 =