Коледно дърво в къщата: полза или вреда?

Коледното дърво в дома помага за създаването на празнично настроение за цялото семейство. Но ако избирате този символ на празника е необходимо да знаете, че това не е съвсем безопасно и е добре да знаете някои важни факти.

Преди декорирането на вашия дом за празниците с жива ела или бор, или изкуствено дърво, трябва да имате предвид плюсовете и минусите на този новогодишен атрибут.

Живото дърво: плюсове и минуси

Все повече и повече семейства предпочитат да посрещнат Нова година с изкуствена елха, но живата „дива красота“ все още е популярна.

Известно е, че естественият смърч съдържа много здравословни вещества. Иглите произвеждат съединения – фитонциди, които имат антимикробен, антибактериален и противовъзпалителен ефект. Миризмата на свежите иглички оказва положително въздействие върху нервната система: премахва свръхекспресията и нервността. Етеричните масла от иглолистните дървета са известни с полезните си свойства в превенцията на респираторни заболявания.

Между другото, живият смърч подобрява настроението не само поради присъствието си. Ароматните съединения, които отделя това дърво,  дразнят специални рецептори в носа, под въздействието на които тялото произвежда „хормона на радостта“ – ендорфин.

Ако сте избрали смърч за коледно дърво, той може да ви е от полза и след празниците. От него можете да приготвите маска за коса или лекарство за настинка. За да приготвите маска за суха и чуплива коса, сварете няколко смърчови клончета в тенджера с вода за един час. След това добавете ампула протеин и няколко капки коняк.

За да приготвите лекарство за настинка, смелете игличките и добавете към тях 1-2 супени лъжици мед. Получената смес може да се използва като компрес върху гръдния кош или за инхалации.

Новогодишното дърво обаче може да предизвика атаки на алергия не само при алергични, но и при здрави хора. Според проучване, проведено от американски учени от Университета  по алергии, астма и имунология, на четвъртия ден след празника, концентрацията на спори в дома надвишава няколко пъти допустимата граница. Ситуацията се утежнява от факта, че коледното дърво може да е обработено от търговците с химикали (например срещу пожар), които сами по себе си да са алергени. Ето защо се препоръчва, преди да внесете дървото в къщата, да го измиете със силна струя вода и да го оставите да изсъхне.

Ако в къщата има малки деца, живото дърво е най-добре да бъде поставено на недостъпно за тях място. Децата със сигурност ще искат да докоснат украсеното светещо дърво. Това е опасно както по отношение на факта, че елхата може да падне върху детето, но може и да се набоде с игличките и да се нарани.

Трябва да се има предвид, че с всеки следващ ден в дома ви, коледното дърво губи своите полезни свойства и постепенно се превръща в колектор на прах. И това е допълнителен източник на алергии. Ето защо е желателно да се съкрати престоя на елхата в къщата.

Изкуственото коледно дърво: грижа за околната среда, без да се прави компромис със здравето

Модата на изкуствените коледни елхи помага да се запази природата, а и те създават празнично настроение, не по-лошо от истинските. Но как можем да сме сигурни, че като се грижим за околната среда, ние не вредим на здравето на нашето семейство?

Качественият изкуствен смърч, произведен в съответствие със стандартите, се счита за безопасен за здравето. Синтетичните коледни елхи обаче са изработени от поливинилхлорид – пластмаса, създадена от нефтени продукти, която често съдържа вредни оловни съединения. Тези продукти не се разграждат и замърсяват околната среда.

Когато си купите коледно дърво (било то от жива дървесина или изкуствено), не забравяйте правилата за пожарна безооасност. Дървото трябва да е стабилно, далеч от отоплителни уреди, леснозапалими материали, телевизори, видео и аудио оборудване. Използвайте качествени и изправни електрически гирлянди. Лампичките трябва да бъдат добре фиксирани. Проверете дали електрическият проводник е в добро състояние. Не украсявайте елхата с хартиени играчки и памучна вата – те лесно се запалват.

>> Интересни и закачливи идеи за коледни подаръци може да видите на ТУК <<<

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *