Колпит и бяло течение

 

Познавате неприятното чувство да не може да се отървете от бяло течение месеци наред.

Какво трябва да знаете за заболяването колпит?

Какво е бяло течение?

Бяло течение е течение от влагалището на жената, което излиза извън нормите на нормалната влагалищна секреция (нормата е една чаена лъжичка на ден). Причинителят на неприятното и упорито течение от влагалището може да е най-различен, но масово се използва наименованието бяло течение за всички видове проблеми с увеличена влагалищна секреция.

Бялото течение може да е слузесто, течно или лепкаво, бяло, жълтеникаво, зеленикаво, кафеникаво и дори с леко кървав цвят. Много често има остра, задушлива миризма и предизвиква големи неудобства, особено ако е по-обилно. 
                      
Винаги, когато имате нетипично течение от влагалището, се обърнете към гинеколог, за да ви бъде взета проба за изследване. Не започвайте лечение на бяло течение, без да е установена причината! Бялото течение е симптом, не е диагноза. Болестите, които го предизвикват може да са най-разнообразни – от най-безобидна инфекция до рак на шийката на матката.

Периодът на овулация се характеризира също с по-обилно влагалищно течение, но то е без специфична миризма и преминава за няколко дни. 
                           
Какво е колпит?

Колпит е бяло течение, което е диагностицирано след направена бактериална проба на влагалищния секрет. Има основно два вида колпит – кандидомикотичен колпит и трихомонален колпит.            

  • Кандидомикотичният колпит се характеризира със заразяване с гъбички тип „кандида“, които предизвикват упорито бяло течение. Заболяването се проявява в обща и хронична форма.  Симптомитесе характеризират със силен сърбеж, болка при уриниране, особено по време на менструация, неприятен влагалищен секрет, който често има остра миризма. Течението понякога става изключително гъсто и няма как да остане незабелязано от заразената жена.

Лечението на кандидомикотичния колпит се изразява в прием на таблетки и локално третиране на влагалището. При всички случаи се лекува и партньора на заразената жена, ако е постоянен. При полов контакт задължително се ползва презерватив.
                      

  • Трихомонален колпит се предизвиква от бактерията трихомонас вагиналис. Симптомите се различават от тези на кандидомикотичния с гъстотата на секрета, който при трихомоналния колпит е по-рядък с жълтеникаво-зеленикав цвят и остра миризма. Първите симптомиса остра болка по време на уриниране и непосредствено след това. Трихомоналният колпит е силно  заразен и може да се пренесе дори от къпане в басейн.

Лечението на трихомонален колпит се провежда перорално с таблетки и локално, като задължително трябва да се лекуват двамата сексуални партньори.
                                                                 
При първи признаци на нетипично и остро бяло течение потърсете вашия гинеколог, за да се установи първопричината. 

Четете още:

Симптоми на кандидоза при жените

Как да изсветлим кожата в интимната зона

Автор: eli

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *