Кордицепс

Cordyceps sinensis, която принадлежи към семейство Clavicipitacea, е високо ценена гъба в традиционната китайска медицина, както и в медицинските практики в други азиатски страни – Япония, Корея, Индия, Тайланд.

Името „кордицепс” идва от латинските думи “cord” и  “ceps”, които означават бухалка и глава. Кордицепс се развива, паразитирайки върху ларва на насекомо, най-често върху ларвата на Химайлски молец. Тялото на гъбата започва от ларвата на насекомото – гостоприемник и завършва до подобната на бухалка шапка. Тялото е тъмно кафяво до черно на цвят, а „коренът” на гъбата, който в същност представлява тялото на ларвата, съдържащо мицела, е жълтеникав до кафяв на цвят. Недоразвитата ларва, която представлява гостоприемник за гъбата, обикновено се развива на около 15 сантиметра под земята. Малко преди напълно да узрее, гъбата е изконсумирала около 99% от организма на ларвата. Мицелът се оформя, а външната обвивка на тялото на ларвата се втвърдява, за да осигури защита от тежките климатични условия през зимата. За разлика от външната част, вътрешността на ларвата се унищожава. Образуваните спори на кордицепс се освобождават в последствие и се разпространяват чрез вятъра или падат на няколко сантиметра от гъбата.

Кордицепс се използва в традиционната китайска медицина като тоник за лечение на бъбречни, белодробни, чернодробни и сърдечни заболявания от хиляди години. Освен това в Азия се прилага и като средство за потискане на растежа на ракови клетки. Лекарите, практикуващи китайска медицина, прилагат гъбата като средство за засилване на имунната система и облекчаване на болките в гърба.  Според редица изследвания, гъбата кордицепс притежава противовъзпалително действие, което е особено полезно при хора, страдащи от заболявания на дихателната система, както и хронични заболявания на бъбреците. Противовъзпалителното свойство на кордицепс е изразено до степен, че повлиява различни инфекции на дихателната система и дори туберкулоза. Освен това гъбата улеснява отделянето на вискозния секрет от дихателните пътища.  Изследвания върху мишки, са показали, че приемът на кордицепс намалява протеинурията (болестно изхвърляне на белтък с урината), което е един от белезите за бъбречно увреждане.

Въпреки, че кордицепс е известна от много години на традиционната китайска медицина, задълбочено изследване на полезните ѝ ефекти върху организма на човека, се извършва от сравнително скоро време. Клинични изследвания разкриват антибиотичните, противотуморни, антиоксидантни, антиастматични и понижаващи умората свойства. Според други изследвания кордицепс взаимодейства с мъжката полова система, като повишава либидото и помага при еректилна дисфункция. 

Има данни, че кордицепс успешно ускорява възстановяването на черния дроб след различни увреждания, като хепатит В и С.

Подпомага опорно-двигателния апарат и разбира се сърдечно-съдовата система; Повишава либидото и стимулира сексуалните функции при мъжете и при жените и подпомага поддържането на стамината по време на секс.

Кордицепс се съдържа в Капсулите Penis XXL, които гарантирано водят до увеличаване на размерите на пениса, като освен това, осигуряват по-продължителна ерекции, като по този начин мъжете ще могат да се насладят на удоволствието от интимната си връзка.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *