Лечение на стомашно разстройство с народни средства

Едно от най-добрите средства против стомашно разстройство (диария) е чай от листа на малина или липа.

Приготвянето му е много лесно.

Листа от малина или липа се заливат с гореща вода. Настойката престоява 10 минути и се пие като чай – желателно колкото може по-често.

Смес от сокове.

Вземат се 500 г моркови, 1 глава цвекло и 3 глави целина. Правят се поотделно сокове в обикновена сокоизстисквачка, след това се смесват. Сместа се пие по половин чаша 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Бахар.

Пет зърна бахар се гълтат с вода, без да се дъвчат.

Процедурата се извършва 3 пъти дневно.

Картофено нишесте.

1 чаена лъжичка картофено нишесте се разтваря в 1 чаша топла вода. Сместа се изпива.

Ракия и сол.

В 80 грама ракия се сипва 1/3 чаена лъжичка сол и се разбърква (може да се използва и друг концентриран алкохол). Ракията със сол прекратява дори и най-силната диария.

Ракия и орехи.

Същият ефект има настойка на орехи с ракия. Млади, все още зелени орехи, се режат на парчета заедно с черупката. С тях се напълва 3/4 буркан. Заливат се с ракия догоре. Престоява 5 дни на тъмно място. Пие се по 1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден.

Тази настойка не се дава на деца.

Ракия и пелин.

Настойката се прави, както предишната – само орехите се заменят с пелин

Пият се по 20 капки на всеки 2-3 часа.

Ако не разполагате с време да правите настойка, можете просто да кипнете 1 супена лъжица пелин с 1 чаша вода. Внимание: отварата се пие, без да се подслажда!

За да се предотврати диария, може да се дъвчат сухи листа от черен или зелен чай. След това се поглъщат с вода. Достатъчна е половин чаена лъжичка. След 15 минути се повтаря. Подир 2-3 такива процедури диарията спира.

Компот от круши.

Диария се лекува с компот от круши. Пие се само сокът от компота, без плодовете. Тази рецепта е особено подходяща за деца.

Боровинки.

Друго затягащо средство са обикновените боровинки. Може да се използват като отвара, настойка или под формата на желе.

Утайка от ориз.

При варенето на ориз се образува гъста утайка (оризово нишесте). Може да се разреди с вода. То спира и най-силната диария. По-добре е отварата да се прецеди през тензух, за да не получи задавяне с останали зърна ориз. Пият се по 50-100 г няколко пъти на ден.

Чесън.

1 скилидка чесън се размачква, поставя се в топче хляб и се поглъща като хапче. Не се дъвче, не се придружава с вода. Няколко такива топчета дневно прекратяват диарията.

Автор: vivian

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + six =