Лечение с хормони

Когато нещо липсва в тялото, липсата се компенсира отвън. По този начин се лекуват диабет, заболявания на щитовидната жлеза.

Много жени се страхуват от хормоните като от огън и признават, че само в екстремни случаи те ще се съгласят да се лекуват с тях. Но понякога не можете да минете без тези лекарства. И докато не разберем какво носят повече – полза или вреда – има много въпроси.

Ще се опитаме да отговорим на някои от тях.

„Предписаха ми хормонална терапия, но тя не работи. Вземам хапчета повече от месец и все още се чувствам зле. Четох, че това може да се дължи на пълнотата. Вярно ли е?“
В присъствието на наднормено тегло, препоръчваме, първо да се премине на нискокалорична диета и увеличаване на физическата активност. Едва тогава може да се назначи хормонозаместителна терапия (ХЗТ). В някои случаи, допълнително се предписват лекарства, които намаляват телесното тегло. Това е необходимо, тъй като нормализирането на телесното тегло е едно от основните условия за положотелен резултат. Като цяло, за да се усети ефективността на хормоналната терапия, са необходими поне 3 месеца.

„Вярно ли е, че жените на ХЗТ, остаряват по-бързо?“

Лечението с хормони се предписва за различни цели. Това не е само козметичен ефект за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите, но също така и на въздействието върху сърдечно-съдовата система, скелетната система, състоянието на паметта, възможност и желание за поддържане на редовен полов живот. Когато НRT в женското тяло получават необходимото количество естроген, концентрацията им се запазва на същото ниво, което дава възможност по-дълго да се чувствате млади, но и подобряват качеството на живот в този период.

„Лекарят ми предписа лечение с хормони за шест месеца. Колко дълго мога да ги вземам?“

Основната задача на хормоналната терапия е премахването на ранните и късни усложнения, свързани с прекратяването на нормалното функциониране на яйчниците. Ето защо са възможни няколко опции:
• Първо – краткосрочно лечение, насочено към елиминиране на ранните симптоми, например – горещи вълни, изпотяване, сърцебиене, депресия, раздразнителност, главоболие. Продължителност на приема – 3-6 месеца (курсът може да се повтори).
• Второ – дълъг прием, насочен към предотвратяване на по-късните симптоми (като сърбеж и парене на влагалището, болка по време на полов акт, сухота на кожата, чупливост на ноктите), сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и премахване на метаболитни нарушения.

„Боя се да приемам хормонални лекарства, защото ми казаха, че увеличават теглото. Вярно ли е?“

Приемането на комбинирани орални контрацептиви (КОК) в някои случаи наистина има такъв ефект, но това не важи за всички лекарства (много зависи от състава им). Процесът обикновено е обратим – теглото се възстановява след края на курса. Преди да приемате КХП, консултирайте се с вашия лекар.

„Преди три години матката ми беше отстранена. Напоследък имам симптоми на менопауза. Мога ли да бъда лекувана с ХЗТ?“

Възможно и необходимо (при условие на предписване от лекар), тъй като след такава операция, намаляването на функцията на яйчниците непременно напредва. Но първо трябва да си направите цялостен преглед: да посетите гинеколог, мамолог, ендокринолог, гастроентеролог, кардиолог и терапевт. При липса на противопоказания, не вземайте комбинирани препарати, а провеждайте монотерапия с естествени естрогени под формата на таблетки, пластири, кожни гелове, хиподермични импланти и супозитории. Можете да приемате периодично или непрекъснато – в зависимост от фазата на менопауза (пери- или постменопауза).

„Мога ли да използвам хомеопатични лекарства, вместо хормонални? Напълно ли заместват функциите на хормоналните препарати?“

В хомеоатичните лекарства, основните компоненти са екстракти от фитоестрогени. Механизмът на терапевтеичният им ефект се основава на ефекта, подобен на естроген. Благодарение на това, емоционалното състояние на жената се стабилизира, горещите вълни, изпотяването, раздразнителността и нервността намаляват. В този случай лекарствата са безопасни за здравето и се понасят добре. Но те имат селективен ефект – не влияят на ендометриума, костната система, кожата и състава на кръвта. Те се препоръчват на жени с леки симптоми на менопауза.

„Резултатът от тежкия стрес при мен беше спиране на менструалния цикъл. След като започнах да пия хормони, всичко се нормализира. Мога ли да ги спра?“

Ако се чувствате добре, не се колебайте да спрете да приемате лекарствата, след като изпиете последното хапче от опаковката. Очакваната менструация ще започне навреме. След това наблюдавайте и маркирайте винаги в календара.
Понякога, след приемането на хормонални контрацептиви, има нередности в менструалния цикъл под формата на олиго- (рядко месечно) или аменорея (пълно отсъствие на цикъл). В този случай незабавно трябва да се свържете с лекар.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *