Магарешки бодил – билката с безброй ползи за здравето

Магарешкият трън или бодил (Onopordum acanthium) е двугодишно тревисто бодливо растение от семейство Сложноцветни. Коренът му е вретеновиден и месест. Стъблото е сивовлакнесто и изправено с височина около 100—200 см, то е силно разклонено с широки надлъжни крила си бодли до 5 мм дълги

Листата на магарешкия трън съдържат дъбилни вещества, горчивия сесквитерпенов лактон – аркциопикрин, сапонини и следи от алкалоиди. Цветните кошнички съдържат полизахарида инулин.

Магарешкият трън се използва широко в народната медицина. Препоръчва се като лек за проблеми с простата, потентността, хемороиди, кожни обриви, лишеи, против кашлица, задух, скрофулоза, слабо сърце, злокачествени рани и др.Семената и листата при бъбречни страдания, като ободрително. Препоръчително е употребата на отварата да става след консултация с лекар. Отвара от  надземната част или цветните кошнички  на магарешкия трън помага при язва и рак. Билката повишава тонуса на гладката мускулатура, в малки дози възбужда, а в по-големи действа угнетяващо върху централната нервна система. Магарешкия трън притежава адстрингентно действие, което се дължи на  съдържащите се в него дъбилни вещества. Магарешкият трън се прилага и външно, при фурункулоза, като за целта се препоръчва използуването на сок от пресни листа. Цветните кошнички на билката се използат за външно приложение при вторични кожни инфекции  или обриви на кожата. Билката влияе благоприятно на заболявания на пикочно-половата система, при простатит. Прилага се при преболедували от тежки инфекциозни заболявания, при тежки изгаряния, след кръвозагуба, при хронични възпаления на черния дроб, хемороиди с кървене, фисури на ануса, епилепсия, катари на горните дихателни пътища, кожен рак, рани, пролапс на ректума. Растението оказва и известно противомикробно действие. В миналото маслото, което е извличано от семената се е позлвало – за горене и за готвене, а някои части са – за храна. Магарешкият трън се използва като декоративно растение.

Магарешкият бодил се използва и като средство за поддържане на мъжките полови функции и при някои проблеми със задържането например.

Специално за това е създаден Delayxetine. Под формата на орално желе за задържане на еякулацията Delayxetine съдържа Л аргинин (600мг за 1 саше), екстракт от пасифлора(250мг за 1 саше), риган(250мг за 1 саше), глог(250мг за 1 саше), шипка(150мг за 1 саше), бабини зъби(150мг за 1 саше), Пирински чай(75мг за 1 саше), също така магданоз(100мг за 1 саше), жълт кантарион(350мг за 1 саше), целина(200мг за 1 саше) и магарешки трън(175мг за 1 саше), които са част от синергичната формула против преждевременна еякулация разработена от Купид Лабс. Те са основните съставки в Delayxetine и чрез тях ние искаме да Ви предложим възможно най-добрите резултати с реално действащ ефект за възможно най-дълго време!

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *