Макът в борбата с хемороидите и обилното потене

Макът не се ползва с добро име заради упойващите му свойства, с които много хора злоупотребяват.

Но освен опиат, е изключително здравословна билка. Въпреки това големите дози са токсични и могат да доведат до натравяне, като рискът е по-голям при деца, действа  и като наркотик заради упойващите вещества, които съдържа.

Познат още като кадънка и рогатец, е полско растение с незаменими здравословни качества. Съдържа алкалоиди, слузни, смолисти и пектинови вещества, гликозиди, органични киселини.

Макът има силно сънотворно действие, спира кашлицата, помага при обилна менструация и кръвоизливи, тъй като има и кръвоспиращо действие. Обезболяващо средство, ефикасно успокоително, понижава кръвното налягане (благодарение на съдържащия се в мака глауцин).

Макът може да бъде помощно лечебно средство при инфаркт, сърдечна недостатъчност, травми, използва се за лечение на диария и нощно напикаване,  заболявания на дихателната система като бронхит, пневмония и др. Жабуренето с отвара от мак помага при зъбобол, а компресите с мак са ефикасни при натъртвания, отоци и охлузвания.

В народната медицина с лечебна цел се използват цветовете, семената и млечния сок (действа като опиум) на мака:

1. Залейте 1 с. л. сушени макови цветове с 300 мл. гореща вода и оставете да се кисне 10 мин. Пие се по 100 мл. три пъти на ден.

2. В 250 мл. мляко варете 5 мин 1 с. л. маков цвят. Оставете да престои 10-15 мин., прецедете и пийте по 1 с.л. три пъти дневно, а за добър сън – 30 мин. преди лягане по 1 с. л.

3. В 250 мл. вода разтворете 1 с. л. мед, след което 1 с. л. прашец от тичинките и варете 5 мин. Прецедете и пийте по 1 с. л. три пъти на ден (помага при диария и обилно потене).

4. Пресният сок от маковите кутийки се използва като външно обезболяващо средство при рани, ухапвания от насекоми, натъртвания.

5. Стрийте маковите семена и ги смесете с мед – помага при проблеми с черния и белия дроб, глисти, облекчава стомашно-чревните болки.

6. Смесете стрити макови семена с вода – получава се бяла течност, която се нарича маково мляко. Пие се в големи дози и е ефикасно лечебно средство при хемороиди и здравословни проблеми на храносмилателната система.

Екип от специалисти са създали напълно безвредни билкови хапчета за ерекция , които са в огромна помощ на мъжете Ако имате сексуални проблеми и искате да ги разрешите единственото ви решение е Vita Gra. Таблетките са 100% натурални и действат благоприятно на еректилната дисфункция и преждевременна еякуляция.

Автор: Мария С.

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *