Мазните храни причиняват диабет и увреждат бъбреците

Диабетната нефропатия е сериозно усложнение на диабета, което се развива при 75℅ от пациентите. Бъбреците са изчерпани, опитвайки се да пречистят кръвта от излишната захар, а тялото постепенно натрупва токсични метаболитни продукти. Ново проучване показва, че злоупотребата с нездравословни храни причинява също толкова тежки увреждания на бъбреците.

Учените от Университета Ръскин (UK) твърдят, че бързото хранене и мазните храни водят до повишаване на нивата на кръвната захар, вредят на бъбреците и причиняват диабет тип 2. До това заключение се стига след експеримент с лабораторни мишки, който продължава 5 седмици. През това време животните са подложени на диета с 60℅ мазнини. След това, още 8 седмици те се хранят с шоколад.

Изследователите оценяват как това хранене ще повлияе на различните глюкозни транспортери в бъбреците и след това сравняват резултатите с тези на мишки с диабет тип 1 и 2.

При плъхове с диабет тип 2 (както и при хората) се отбелязва високо ниво на регулаторни протеини, отговорни за транспортирането и реабсорбцията на глюкозата в бъбреците. Ако има твърде много захар в кръвта, реабсорбцията преминава при максимална скорост, постепенно се изчерпват възможностите и бъбреците губят капацитета си за филтриране. Подобни резултати са открити при плъхове, които са получавали мазни и сладки храни.

Резултатите показват, че бъбреците на любителите на нездравословни храни, са обект на същите опасности като тези, при пациенти с диабет тип 2. Тази информация е полезна не само за предотвратяване на диабетна нефропатия, но и за разработването на нова стратегия за понижаване на нивата на кръвната глюкоза през блокиране на нейните транспортери в бъбреците.

Тези полидове също се славят с ниското съдържание на въглехидрати. Кивито е отличен източник на калий, фибри и витамин С. Едно голямо киви съдържа 56 калории и 13 грама въглехидрати. Киви може да се купи по всяко време на годината и може да се съхранява в хладилника до три седмици.

При диабет използвайте хранителните добавки на Bulgaricus. В специалната графа за добавки при диабет, ще откриете голямо разнообразие от 100 % натурални rпродукти, които ще допринесат за доброто ви здравословно състояние.

Свързани статии: 

Диета при захарен диабет

10 есенни плодове и зеленчуци, с които диабетиците трябва да внимават

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *