Менингит: как да предпазим себе си и семейството?

През есента се увеличава броят на острите респираторни заболявания. Има и чести епидемии от грип, които отклоняват от обичайния график както възрастните, така и децата. Съдейки по всички данни обаче, тази година е необходимо да се пазим не само от грип и ОРВИ, но и от менингококи.

Най-опасното е, че менингитната инфекция може да бъде объркана с банално ОРВИ и да бъде пропуснато ценно време.

Как може да се разболеете от менингит?

Менингит е възпаление на мембраните на мозъка, което се проявява с тежки общи симптоми. Менингит може да причини всяка тежка инфекция с усложнения. Например, грипен вирус, туберкулоза или стафилококова пневмония. При отслабен имуните теоретично също е възможно.

Но ние говорим за специфичен агент на менингита: менигококи. Тя е много заразна и прониква в мембраните на мозъка през лигавиците на горните дихателни пътища.

Да, менингококите се предават от въздушни капчици, от всеки пациент или носител (условно здрав). Инфекцията може да се предаде в автобуса, на опашка в магазина, в детска градина или училище, от колеги.

Началото на заболяването обикновено е хрема, но в светкавична форма този етап може да настъпи буквално за няколко часа и да остане незабелязан. Характерна черта на менигококовия менингит е гнойният път на задната стена на фаринкса (бял или жълт секрет), отгоре надолу. Няма външни разлики от обикновенста настинка от друга етиология.

Симптоми на менингит

  • Главоболието при менингит е силно,избухващо, без ясна локализация.
  • Гадене без причина, множество повръщания.
  • Висока температура, която е невъзможно да се свали.
  • Нарушаването на съзнанието може да бъде изразено силно, умерено или слабо.

Обривът при менингит не е задължителен симптом, но е много характерен и често се среща при деца. Хеморагичните обриви изглеждат като малки и средни натъртвания по кожата, обикновено по бедрата, но могат да бъдат и по цялото тяло. Те нямат ясна форма и размер, могат да се слеят в по-големи петна или да са като малки точки. Наличието на такъв обрив показва особено тежко протичане на менинигит, с риск от фатален изход.

Какво трябва да направим, за да защитим себе си и нашите близки от опасните последствия от менингит?

За да се разболеете от менингит, е достатъчно да сте на близко разстояние с менингококов носител или вече болен човек.

Ако вие или вашето дете сте с висока температура, силно главоболие и повръщане, повтарящи се неоснователно – това е повод да се обадите на бърза помощ веднага или да отидете на преглед,за да бъдете приети в инфекциозно итделение.

Ако инфекцията на дихателните пътища е тежка, с главоболие, много висока температура, която не спада от антипиретици, повикайте лекар у дома.

Ако забележите обрив под формата на неравномерни петна, натъртвания на бедрата или гърба – незабавно повикайте спешна помощ.

>>Вижте също: Мъжката плодовитост драстично намалява. Притеснителното при случаите на репродуктивни проблеми е факта, че медиините и общественото внимание като цяло се концетрира единствено върху репродуктивните проблеми на жените, а за сметка на това почти не се говори за способността на мъжете да създават поколение. <<<

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *