Мода или необходимост са храните без глутен

Безглутеновите храни намират все по-голямо място на нашата трапеза. Доколко обаче  е оправдан стремежа и не е ли въпрос на мода?

measuring-scoops-of-gluten-free-flour

Хората, които имат алергия трябва да избягват употребата на глутен в своето меню. За щастие на пазара има голямо разнообразие от храни без глутен в това число и хляб.

Какво всъщност представлява глутенът?

Това е вид протеин, който се намира в пшеницата, ечимика и ръжта, почти всички тестени и зърнени закуски. Проблемите на хората с алергии варират от храносмилателни смущения до алергични реакции. Препоръчва се хората с такава алергия да четат внимателно етикетите и да избягват храните със съдържание на глутен. Ето примери за някои от лесно достъпните храни:

2375

Ядки

Бадеми, лешници, кестени, фъстъци и други подобни ядки нямат глутен освен ако не са преработени с пшеница. Хубаво е да се избягват сухите печени видове,  защото доста често са обработени с брашно.

rice-vidove-elda

Ориз

Всички видове ориз са без съдържание на глутен

d186d0b0d180d0b5d0b2d0b8d186d0b0

Царевица

Не във всички форми царевицата заедно с царевичното брашно имат глутен. Това се отнася и за пуканките, царевичното нишесте и малц, но все пак е добре да се четат етикетите.

bob1_big

Бобови култури

В цялостната си форма бобовите култури не съдържат глутен. В това число влизат грах, леща, нахут и всички разновидности на фасула. Няма опасност да бъдат консумирани и ако са обработени с масло.

proso_3

Други храни

Примери за други храни без съдържание на глутен са: амарант, канола, маниока, кокосово брашно, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, сусам, сладки картофи

oveseni-yadki-fini-1-kg

Примери за храни, които не би трябвало да съдържат глутен, но поради обработка са били замърсени с него са: трици, зърнени закуски, нишесте, брашно, овес, булгур, коноп, малц, овесени ядки.

Автор: Mary A

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *