Можем ли да се доверим на растителните антибиотици?

Вече 90 години, човечеството разчита на антибиотиците. Благодарение на тези лекарства, повече от 10 милиона живота са спасени. В същото време, тези лекарства имат странични ефекти, което изисква внимателното им използване. Натуропатите и представителите на традиционната медицина, твърдят, че наличните в аптеките антибиотици могат лесно да бъдат заменени със зеленчукови антибиотици.

Растения – лекарства

Лечебни билки – повод за много спорове в медицината. Никой не оспорва ефекта от лечебните растенив, но представители на народната и официалната медицина интерпретират действието на тези растения по свой начин. Ако първите твърдят, че използването на растения може да излекува повечето болести и често препоръчват лечебни билки вместо основното лечение, то представителите на официалната медицина казват, че някои растения могат да се използват само като допълнителна терапия.

Така се е случило, че развитието на фармакологията се извършва главно по пътя на химическия синтез на веществата, които след това се използват като лекарства. Синтеичното вещество винаги е по-лесно да се използва, защото химиците и фармацевтите знаят точният му състав, което не може да се каже за растенията. Поради сложния химически състав (който все още не е напълно разбран), употребата на тези компоненти при лечението на заболявания е ограничена. Освен това, не винаги е целесъобразно да се извличат определени компоненти от различни растителни суровини, от икономически съображения. По тази причина, синтетичният начин на производство на лекарства е основният в света.

Трябва да се отбележи, че някои от веществата, които съставляват растенията, са не по-малко ефикасни от техните синтетични аналози. Това се отнася включително и за антибиотиците.

Съвременни проблеми на антибиотичната терапия

Учените се опитват повече от 30 години да разрешат един от основните проблеми на антибиотичната терапия – резистеността. Микроорганизмите стават все по-устойчиви, което заплашва света със сериозни епидемии. Една от най-важните задачи на световната медицина е мултирезистентната форма на туберкулоза, която е най-трудна за лечение поради развитието на резистентност към известни антибиотици, които се използват днес при лечението на туберкулоза.

Първият антибиотик е открит през 1928 г. от Александър Флеминг, а индустриалното производство на тези лекарства започва през 1941 г. Благодарение на използването на антибиотици в хирургията, стотици хиляди животи са спасени по време на Втората световна война, тъй като след операциите не е имало инфекциозни усложнения.

Трябва да се отбележи, че не е създаден антибиотик възоснова на компонентите на растения. В същото време има такива вещества в растенията, защото те, както и животните и хората, трябва да издържат на бактериални инфекции.

Една година след откритието на антибиотиците от Флеминг, руският учен Борис Токин успява да изолира от растенията вещества, които имат свойството да убиват микроорганизми. Тези вещества се наричат фитонциди.

Ученият просто смачкал пресни листа от репички, хрян и лук на ренде, смесил ги с вода, а след това наблюдавал микроорханизмите под микроскоп. Под въздействието на растенията, бактериите променяли естеството на движение и умирали. Ученият установил също, че дъб, тис, кипарис, бор, бреза, хвойна и топола са с изразени антибактериални свойства. Към днешна дата са идентифицирани повече от 500 вида различни дървета, които имат изразена фитоктидна дейност. Годишно, над 500 милиона тона от тези антибактериални растителни вещества се отделят в атмосферата.

Фитонцидите от различните растения се различават помежду си както по отношение на състава, така и по отношение на свойствата. Някои фитонциди (например, част от чесъна) инхибират активността на много бактерии, гъбички и микроорганизми. Фитонцидите от други известни растения показват активност само срещу един или няколко микроорганизми.

Гликозиди – растителни антибиотици

Гликозиди – широка група органични съединения с различни свойства, включително антибактериални. Тиол глокозидите се считат за естествени антибиотици.

Един от най-известните тиол глокозиди е алицинът, който се съдържа в чесъна. Този зеленчук включва в състава си и етерични масла, затова се използва за лечение и предотвратяване на редица вирусни и бактериални заболявания.

>> Ladyagra – Естествено коригира хормоналния и хранителен дисбаланс и намалява стреса, виновен за ниското Ви сексуално желание. <<<

Вижте още:

Каква трябва да бъде храната през пролетта?

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =