Наистина ли трябва да използваме слънцезащитен продукт и през зимата?

Често мислим, че лятото е единствения сезон, в който трябва да предпазваме кожата на лицето си със срънцезащитни кремове. Но всъщност се оказва, че кожата е подложена на външни въздействия ежемесечно, независимо от сезона.

Повечето хора не знаят, че дори и през студените месеци  кожата страда. Това е така защото, с промяната на климата се променя и характера и възприятието на кожата.

Основните фактори, които въздействат върху кожата през есенно-зимните месеци, са:

  • студеният и по-сух въздух;
  • температурните амплитуди между откритите места и помещенията, които често варират между 20 и 30 градуса; вятърът и замърсяването на въздуха. Те водят до значително изсушаване на кожата – намаляване на степента й на хидратация и на водно-липидната защита. В резултат на това тя става по-чувствителна и лесно ранима.

През зимата се развиват и някои характерни кожни заболявания – често се наблюдава обостряне на атопичния дерматит, екземните състояния на ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа и псориазиса. Тяхното активиране е свързано освен с ниската температура и променената кожна хидратация и защитна бариера, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата, защото тя е покрита от дрехи.

Хората, които имат по-малко чувствителна кожа, често са изненадани да чуят за зимните слънчеви изгаряния. Оказва се, че хората изхвърлят SPF кремовете, когато дните станат по-къси, по-тъмни и по-студени.

„Кожното увреждане е като метър в таксиметровата кабина“, твърдят дерматолозите „Уредът се придвижва напред и колкото по-дълго шофирате и колкото по-бързо шофирате, толкова по-бързо отчита уредът.“

С други думи, ултравиолетовите лъчи от слънцето все още могат да повредят кожата след края на лятото, но в зависимост от това къде сте, може да натрупате повече или по-малко UV щети по това време. Това зависи от климата на държавата, в която се намирате, от времето и надморската височина.

Ако сте на планина и само с очите ви са изложени, вероятно може да се измъкнете с по-нисък SPF, отколкото през юли. Това е така, защото има значителни сезонни спадове в това колко UVB ни достига през зимните месеци; SPF всъщност е просто мярка за това до колко ви защитава от UVB лъчите. UVA също минава през стъкло. Докато тези лъчи може да не ви изгорят, те все още могат да причинят увреждане на кожата.

И така, какво трябва да използвате за предпазване на кожата през зимата?

1. Хидратиращи продукти
Използването на подходящи хидратиращи продукти е от особено значение за запазване на здрава и жизнена кожа. Продуктите от летните месеци в повечето случаи са напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Те трябва да бъдат заменени с по-богати и плътни продукти, които да защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Продуктите за зимата са на базата на масла (масла от бадем, авокадо, минерални масла), а не на водна основа и целта им е освен да доставят необходимата за кожата влага, да възстановят нарушената защитна бариера и да преустановят загубата на влага през повърхностните слоеве.

От практическа гледна точка е важно хидратиращите продукти да се нанасят непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена. Тези грижи трябва да се прилагат както за кожата на лицето, така и за ръцете, тялото и устните.
При случаи на изразена дехидратация и поява на бръчки по кожата на лицето към овлажняващите продукти могат да се добавят и дълбоко хидратиращи процедури като мезотерапия или мизолифт. Тяхната цел е много по-мощно да възстановят загубената от кожата влага и да изгладят вече появилите се линии и бръчки.

2. Слънцезащитни продукти

Овлажнителят със SPF те задължителен, тъй като ще предпазва от сезонни кожни проблеми като сухота и лющене. „Дори през лятото няма  да имате нужда от такова овлажняване на кожата, тъй като тогава тя естествено се омазнява повече.

Слънчевите лъчи минават и през облаците, когато времето е лошо, а това трябва да се използват предпазващи кремове.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *