Неща за креатин монохидрат, които не знаете

Тялото ви се нуждае от креатин за да работи!

Вашето тялото използва съединението креатин фосфат (СР) за „възстановяване“ на високо енергийната молекула – АТР (аденозин три фосфат). За да работят клетките ви АТР се разпада до аденозин ди фосфат, като се освобождава енергия. И тук се включва креатина, свързва се с аденозин ди фосфата и отново се образува аденозин три фосфат (за да могат мускулите ви да работят отново). Така се поддържат почти постоянни нивата на АТР, но нивата на креатин фосфата могат да спаднат до нула. Количеството на креатин в мускулите е такова, че може да осигури работата на мускулите ви с максимална интензивност за 20-30 секунди. Приемето му под формата на хранителна добавка може да увеличи нивата на креатина с 15-25%.

Мозъкът ви се нуждае от креатин!

При направено научно изследване е доказано, че креатинът намалява умствената умора и подобрява паметта, особенно при хора които не консумират достатъчно месо. Друго научно изследване доказва, че обогатените енергийни резерви са в състояние да предпазват невроните от цитотоксични агенти и приемът на креатин може да бъде полезен при пациенти с невродегенеративни заболявания.

Креатинът забавя процесите на стареенето!

С напредването на възрастта човек почва да отслабва физически, както и да губи мускулна маса (саркопения) и енергия. Учени провели изследване на възрастни хора над 65 години, на които е давано креатин в продължение на 14 седмици. Резултатите показали увеличаване на мускулната маса и сила, както и подобрена функционалност на мускулите.

Креатина подобрява здравето на костите

Изследователи в Института за клетъчна биология в Швейцария открили, че креатина може да се използва успешно като помощна терапия на костна фрактура, на рани или за лечение на остеопороза. Въз основа на тяхното проучване, те заключили, че креатина значително повишава дейността на алкален фосфат (важен маркер за растежа на костите). Приемът на креатин, подобрява производството на клетъчна енергия, която е важна за развитието и поддържането на костите, и поради това пряко свързана с остеопорозата.

Креатинът е БЕЗОПАСЕН!

Креатинът е една от най-старателно проучените добавки и всяко изследване подтвърждава, че креатина е безопасен. Не безопасен в някои случаи, или безопасен само за спортисти.  А просто е БЕЗОПАСЕН!

>> Увеличете обема на мускулите си с Tribulus <<<

Четете още:

Зелето съдържа витамин С, почти колкото цитрусите

Алабаш: 10 неща, които трябва да знаете за този зеленчук

Автор: Йордан К.

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *