Невралгия (неврит) и слънчевият сплит

Древните анатоми са приемали термина „слънчев сплит“ като най- точното описание на нервния възел около коремната аорта на изхода от диафрагмата.

При силен удар на това място действително „виждаш звезди посред бял ден“, а човек може да изгуби и съзнание. Слънчевият сплит е жизне­новажен център на организма, хранили­ще на енергия, най-важната „опора“ на тялото.

Той е слънцето на нервната система, излъчва сила и енергия към всички части на тялото. По време на сън енергията автоматично се раз­пределя точно на тези места, където е необходима.

С този център са свързани надбъбречните жлези, долната част на гърба и още: симпатикусовата нервна система, дихателната система, диафрагмата, стомахът, задстомашната жлеза, черният дроб, далакът, жлъчният мехур, тънките черва.

При невралгия в слънчевия сплит са характерни болки в тази област, към която се присъединяват секреторните, съдовите, трофичните и моторните нарушения на вътрешните органи. Невритът, т.е. същата тази невралгия на слънчевия сплит, понякога се бърка със заболявания на органи от коремната кухина.

Невритът може да се развие при остри и хронични инфек­ции като малария, грип, сифилис, тиф и др. А също и при възпалителни процеси в областта на коремната кухина – пе­ритонит, перидуоденит, перигастрит, перипанкреатит и други. И не на по­следно място – при интоксикации, т.е. отравяния, и при автоинтоксикации – такава е например запекът.

>> Ladyagra – Естествено коригира хормоналния и хранителен дисбаланс и намалява стреса, виновен за ниското Ви сексуално желание. <<<

При удар с юмрук, с футболна топка или при прекалено пристягане с колан на това място може да възникне трав­матичен неврит. Силният удар с лакът предизвиква шокова вълна. За няколко секунди спира дишането. Такъв ефект може да се предизвика дори и от несилен удар.

Основният симптом е внезапната болка в областта под лъжичката. Най- често тя се локализира по средната ли­чния между мечовидния израстък и пъпа, около пъпа. Често болката преминава и към гръбначния стълб и целия корем. Тези болки могат да възникнат пристъпообразно или да продължат няколко часа. Те са пробождащи и режещи.

Болките се засилват след притес­нения и тежко физическо натоварване, в областта под лъжичката кожата става плътна, топла, вътре сякаш „се разтопява жар“, коремът „се разпъ­ва“. Болката често преминава и към гърдите.

Освен тези нарушения, се забеляз­ват и спазми в стомаха, хранопровода, червата, както и атония на гладката мускулатура, която води до оригване, метеоризъм, диария и повръщане.

Автор: Мария С.

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *