От кои аминокиселини се нуждае тялото ни

Протеините на тялото са съставени от отделни аминокиселини. Тези малки молекули имат подобна структура, но всяка има различна характеристика, която я отличава от всички други аминокиселини. Вашите физиологични протеини се aminokiseliniсъстоят от 20 различни аминокиселини, и, въпреки че тялото ви изисква всички от тях, има възможност да синтезира само някои от тях. Останалата част – тези, които не може да произвежда – трябва да включите в диетата си или рискувате да получите недостиг на протеин.

Функция

Протеините, които ядем всеки ден попадат в храносмилателния тракт на единични аминокиселини. Когато ги усвоят и ги транспортират до тъканите през тялото ви, вашите клетки могат да използват басейна на аминокиселините, за да създаде нови протеини, които може да служат за растежа на мускулите, производство на антитела, образуване на кръвни клетки или синтез на хормон. Тези аминокиселини се обединяват в различни количества и последователности, за да се създаде един уникален протеин. Универсалността на смесване и съвпадение на 20 аминокиселини, ви позволява да произвеждате широка гама от протеини, за да подкрепят вашето здраве.

Незаменими аминокиселини

От 20 аминокиселини в протеини на организма Ви, девет са от съществено значение за диетата ви, защото вашите клетки не могат да ги произвеждат: хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. А десета аминокиселина аргинин, е от съществено значение по време на бърз растеж – например, по време на детството – защото, въпреки, че можете да го синтезирате, не винаги можете да произведе достатъчно от него. Също така може да се приема и под формата на хранителна добавка, защото аргининът се използва за подобряване на физическата издръжливост и сила. Но всяка аминколисена, която е от съществено значение за организма ни, можете да се я набавите с помощта на хранителните добавки.

Аминокиселини, които не са незаменими

За разлика от незаменимите аминокиселини, несъществените аминокиселини са необходими за тялото ви, но не и в диетата ви. Вашите клетки могат да синтезират тези от допълнителни аминокиселини или от други метаболитни молекули. Тирозин, например, може да се превърнат във фенилаланин, а серин може да бъде създаден от молекули, които се получават при изгарянето на въглехидрати за енергия. Несъществените аминокиселини включват аланин, аспарагин, аспартат, цистеин, глутамат, глутамин, глицин, пролин, серин и тирозин. Аргининът е неесенциален, освен ако не сте в период на растеж.

Съображенията

За да отговорите на протеиновите нужди на тялото ви, трябва да консумирате достатъчно цялостен протеин, който включва всички незаменими аминокиселини. Всеки ден минимум приемайте 0,8 грама висококачествен протеин за всеки килограм телесно тегло или 0,4 грама на кг, може да бъде достатъчно, за да отговорите на изискванията на вашите аминокиселини. По-възрастните хора, растящите деца, спортистите и бременните или кърмещи жени може да изискват повече протеини.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *