Първата пролетна билка вече цъфти – Лечебната иглика

Игликите от род Primula са най-разпространените градински цветя у нас

Игликите от род Primula са най-разпространените градински цветя у нас, а един специфичен вид от тази група се слави като първото цъфтящо горско цвете през пролетта. Това е т.нар. лечебна иглика, или Primula veris, известна и като първоцвет.

Освен сред най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и сред най-полезните билки.

Обилният й цъфтеж в настоящия период от годината е удобна възможност да се възползваме от полезните й свойства.

От фармакологична гледна точка най-голям интерес будят цветовете, листата и коренът на лечебната иглика. Коренът е богат на гликозиди като примеверин и примулаверин, а се отчита и високо съдържание на тритерпени и сапонини. С най-голямо значение за полезното действие на листата и световете от лечебна иглика са високите дози флавоноиди в тях.

Този химичен състав обяснява двете най-изразени действия на лечебната иглика:

Седативно (успокоително);

Спазмолитично (отпускащо гладката мускулатура);

С оглед на тези си действия лечебната иглика се прилага като средство от народната медицина за овладяване на остри и хронични здравословни проблеми като:

Безсъние – съчетава се добре с валериана, която е най-често ползваната билка за подобряване на съня;

Хиперактивност при деца и повишена тревожност при възрастни;

Бронхит със суха или влажна кашлица – лечебната иглика успешно допринася за извеждането на секрета, задържан по протежението на респираторната лигавица;

Мигрена – основна теория за произхода на мигренозното главоболие е спазъмът на определени кръвоносни съдове в мозъка. Мощното спазмолитично действие на лечебната иглика допринася за облекчаване на острите и хронични мигренозни пристъпи;

Акне и други кожни проблеми – със силно почистващо кожата действие, лечебната иглика предотвратява запушването на порите и успокоява възпалението и придава на кожата гладък и свеж вид;

Ускорено съсирване на кръвта – билката показва и известни антикоагулантни свойства;

Най-често лечебната иглика се ползва в сушен вид за приготвяне на чай, като силно концентрирана тинктура или в състава на кремове и унгвенти за външно приложение върху кожата.

Повишено внимание и задължителна лекарска консултация се изисква преди ползване на продукти от лечебна иглика от бременни или хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Мярката се налага поради потенциалния риск от засилване действието на антикоагулантите и поради неизясненото действие на билката върху развитието на плода през бременността.

Автор: Jaklin

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 8 =