Пилинг: видове, състав, начин на приложение

Химическият пилинг е метод за ексфолиране на кожа с рН, което обикновено е около 2,0. Ще ви разкажем за видовете пилинги, техните ефекти и начина, по който се прилагат.

Как действа химическият пилинг?

Химическите пилинги имат много предимства. Те включват:

 • дълбок химически пилинг
 • лечение на хиперпигментация и други промени в цвета на кожата.
 • подмладяване на лицето
 • пречистване и стесняване на порите.
 • акне
 • намаляване на дълбочината на бръчките.
 • подобряване тена на кожата
 • подобряване на усвояването на други продукти за грижа за кожата.

Видове химически пилинг

Повърхностният пилинг нежно ексфолира мъртвите клетки на кожата и е най-подходящ за леки проблеми с кожата, като леко влошаване на цвета на кожата или грапава структура.

Примери: пилинг с бадемова, млечна и салицилова киселина.

Средно дълбок пилинг

Прониква по-дълбоко (среден слой на кожата), засяга увредените клетки и е най-подходящ за умерени кожни проблеми като повърхностни кожни проблеми, тъмни бръчки, мелазма или старчески петна. Средният пилинг понякога се използва при лечението на преканцерозен кожен растеж.

Примери: тази категория включва пилинг с високо съдържание на гликолова киселина.

Дълбок пилинг

Както подсказва името, той проникват много дълбоко в средния слой на кожата. Такива пилинги са насочени към увредените кожни клетки, умерени и тежки белези, и дълбоки бръчки.

Примери: високо съдържание на ТСА и феноли.

Не използвайте химически пилинг у дома. Оставете това на професионалистите. Повечето от пилингите, които може да се използват у дома, попадат в категорията на повърхностните. Трябва да се внимава при използване на пилинг на средната дълбочина на експозиция.

Видове пилинг по състав

По отношение на състава, има много различни решения. Нека поговорим за основните.

Ензимен пилинг

Това е най-лесният пилинг, който се счита за естествен, тъй като е направен от плодове. Той е идеален за хора с чувствителна кожа. В контраст с алфа-хидрокси киселини (АНА) и бета хидрокси киселини (ВНА), той действително стимулира обновяването на клетките. Вместо това, ензимен пилинг ексфолира мъртва кожа и изчиства порите, така че кожата ви става по-чувствителна към слънцето.

Бадемова киселина

Бадемовата киселина подобрява текстурата на кожата, премахвайки фините линии и бръчки. Тя е ефективна в борбата срещу акнето и хиперпигментацията. Не причиняв дразнене или еритема (зачервяване), които може да причини гликоловата киселина. Бадемовата киселина действа по-ефективно от гликоловата киселина, особено когато се комбинира със салицилова киселина.

Млечна киселина

Млечната киселина е друга възможност за леко и нежно ексфолиране. Тя изглажда кожата и я прави по-сияйна, помага за справяне с малките бръчки и действа по-ефективно от гликоловата киселина, при лечението на хиперпигментация и общи промени в цвета на кожата. Овлажнява кожата.

Салицилова киселина

Това определено е един от най-добрите пилинги за лечение на акне. Салициловата киселина се разтваря в масло, което помага да проникне в пукнатини и пори, като разтваря всякакви натрупвания. За разлика от гликоловата и други АНА-киселини, салициловата киселина не повишава чувствителността на кожата към слънцето, което от своя страна може да доведе до UV-индуцирана еритема. Освен че лекува акне, салициловата киселина помага при:

 • проблеми, причинени от излагането на слънце.
 • хиперпигментация
 • мелазма
 • лентиго
 • брадавици или излишък от мъртва кожа.
 • фоликулит.

Гликолова киселина

Този пилинг е по-агресивен. Гликоловата киселина увеличава произвидството на колаген, подобрява структурата на кожата, освежава, намаляеа бръчките и е ефективно средство при белези и акне.

Подобно на всички други пилинги, споменати по-горе, гликоловата киселина също така се бори с хиперпигментацията и акнето, но е по-ефективна от гликоловата киселина.

Пилинг на Джеснер

Това е средно дълбок пилинг, състоящ се от три основни съставки (салицилова киселина,млечна киселина и резорцин). Той перфектно се бори с хиперпигментация, черни точки и мазнини. При суха и чувствителна кожа този пилинг не работи, тъй като може да я изсуши още повече.

След прилагане на пилинг, някои участъци от кожата може да започнат да се лющят. Възстановяването може да продължи от два дни до две седмици.

ТСА (трихлороцетна киселина)

ТСА е киселина с дълбочина на проникване в средата и най-силната от описаните тук пилинги, затова я използвайте с изключителна предпазливост. Тя е идеална за елиминиране на хиперпигментацията, фините линии и бръчки, стрии и атрофични белези от акне. Както при пилингът на Джеснер, времето за възстановяване може да продължи от седем до десет дни.

Странични ефекти от химически пилинг

Страничните ефекти, които могат да възникнат по много начини, зависят от дълбочината на действие, интензивността и типа на пилинга, който използвате. След лек пилинг, като 15℅ салицилова, или 25℅ бадемова киселина, почти няма странични ефекти. Възможно е да има леко зачервяване, което обикновено изчезва след час-два, докато самата ексфолиация продължава около два до три дни.

> Вижте как можете да придобиете по-стегната и свежа кожа с DermanovumПодхранващият крем против бръчки Dermanovum работи по естествен начин, като подпомага способността на кожата да се регенерира на клетъчно ниво.Това става чрез стимулиране на производството на колаген в нея запълвайки несъвършенствата, помагайки Ви да изглеждате по-млада и по-привлекателна. Също така подобрява еластичността на кожата, както и помага за по-добрата й хидратация, намалява кожните възпаления и осигурява 

Забележка. Само защото не чувствате нищо, това не означава, че пилингът не работи! Не подценявайте силата на химическия пилинг, дори и да не забележите някакви специални промени.

Що се отнася до продукти с по-голяма дълбочина на експозиция, зачервяването и лющенето ше бъдат по-изразени. Те може да траят от 7 до 10 дни, затова се уверете, че през цялото това време можете да останете вкъщи, без да излизате на слънце.

Редките нежелани реакции включват:

 • оцветяване на кожата
 • инфекциозно заболяване
 • белези (много рядко, но възможно).
 • увреждане на сърцето, бъбреците или черният дроб.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *