Плодове и диабет

Едва ли има човек, който да не обича плодове, въпреки че, разбира се, винаги има изключения от правилото. Но в повечето плодове се съдържа захар и възниква въпросът – полезни ли са плодовете при диабет?

Ако помолим някого да изброи няколко вида плодове, разбира се незабавно ше се сети за ябълки, круши, сливи, мандарини, портокали. Плодовете консумираме под различни форми – пресни, замразени, консервирани, сушени, обработени.

Дали плодовете помагат за контролиране на диабета?

Както знаете, плодовото влакно играе важна роля в контрола на диабета. Ако диетата на човек е с високо съдържание на фибри, те забавят усвояването на захарта и контролират нивото на кръвната захар. На пациентите с диабет препоръпваме да ядат плодовете с кожата, като по този начин се увеличава количеството на влакната.

Диетите с много плодове и зеленчуци намаляват риска от затлъстяване, инфаркт и инсулт. Затлъстяването е пряко свързано с диабет тип 2.

В преработените плодове като ябълково пюре или плодови сокове почти няма фибри и те не носят ползи за диабетиците.

Плодовете са полезни за хората с диабет. При това заболяване трябва да има балансирана диета, която да осигури достатъчно енергия и да поддържа здравословно телесно тегло. Някои плодове съдържат много захар (например манго), но могат да бъдат част от здравословната диета, стига да не са в големи количества.

Плодовете могат да заменят сладкишите, които и в малки и в големи количества са вредни за хората с диабет. Повечето сладки плодове съдържат много хранителни вещества и малко мазнини и натрий. В допълнение, често плодовете съдържат такива хранителни вещества, които не се съдържат в нито един друг продукт.

Бананите съдържат калий и аминокиселина, наречена триптофан, която участва в синтеза на серотонин и мелатонин. В цитрусовите плодове (портокали, грейпфрути) има много витамини А и С, които са мощни антиоксиданти.

Колко плодове трябва да ям?

Обикновено, диетолозите препоръчват 5 порции плодове на ден (това е приблизително 400 грама). Специалистите препоръчват половината от това количество да бъдат плодове и зеленчуци, а другата половина – зърнени култури и протеини.

Не бива да ядете едни и същи плодове всеки ден, дори и да са много полезни за здравето.

Какви плодове можем да ядем при диабет и какви – не?

Може да ядете всички плодове, към които не сте алергични. Важно е под каква форма ги консумирате. Пресните и замразени сладки плодове са полезни, за разлика от преработените (например консервирани плодове, пюре от ябълки). Сушените плодове и плодовите сокове също принадлежат към преработените плодове.

При диабет, преработените плодове трябва да се консумират в малки количества, тъй като бързо се абсорбират в тялото и повишават нивото на кръвната захар. В допълнение, тези продукти обикновено губят повечето от хранителните вещества, включително минерали и витамини.

На хората с диабет се препоръчва да избягват да пият плодови сокове или да ядат консервирани плодове със захар, тъй като те се абсорбират много бързо в тялото.

Високо съдържание на захар има в различни плодови смеси и коктейли, които също могат да доведат до рязко покачване на нивата на кръвната захар.

Гликемичен индекс, диабет и плодове

Гликемичен индекс (ГИ) е скоростта с която, съдържащите се в продуктите въглехидрати се усвояват от организма и повишават нивото на захар в кръвта. Продуктите с висок ГИ се абсорбират по-бързо от продукти с нисък или среден ГИ.

Повечето плодове имат нисък ГИ

  • Плодове с нисък ГИ (по-малко от 55 точки) – ябълки, авокадо, банани, ягоди, череши, грейпфрут, грозде, нектарини, киви, портокали, праскови, сливи и круши.
  • Плодове със среден ГИ (от 56 до 69 точки) – пъпеш, папая, ананас
  • Плодове с висок ГИ (над 70 точки) – диня.

Плодово меню при диабет

Цитруси

Цитрусовите плодове са универсални, лесни за добавяне в храната. Например лимон може да се добавя към морски дарове, сосове, чаша чай или вода. Може да си направите домашна лимонада с вода и парченца цитрусови плодове.

Ябълки

Често се добавят към различни ястия. Те влизат в състава на някои салати, използват се за пълнеж в месни ястия, могат да бъдат мариновани, за компот и др.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *