Полезните свойства на вишнaта

Вишнaта е представител на семейство розоцветни и е един от добрите източници за ежедневно попълване на витамини и минерали в организма. Запазва своите полезни свойства и в замразено състояние.

Плодовете й съдържат органични киселини: лимонена, ябълчена, салицилова и янтарна, също и  следните микроелементи: желязо, калций, магнезий, фосфор, калий и мед. Богати са на ензими, пектини, танини, азотни вещества, антоцианини.

Колкото до витамините, в състава й са включени А, С, Е, Н, В6, В2, В3.

Калорийността на 100 г плодове (в зависимост от сорта) е 48-52 ккал. Белтъчините в това количество са 0,8 грама, мазнините – 0,5 г, въглехидратите – 11,3 г.

В плодовете на вишнята се съдържа кумарин. Това вещество намалява съсирването на кръвта, така че продуктът може да се използва за предотвратяване на артериална атеросклероза. Комбинацията на трите витамина В1, В6, С с желязо го правят подходящо за профилактика на анемия. Хематопоетични (кръвотворни) микроелементи във вишнята са още мед и кобалт.

Пектиновите вещества в плодовете помогнат за извеждане от организма на азотни шлаки. В пулпата се съдържат и бактерициди. Затова използването на вишни като част от козметични маски е полезно за младите хора с проблемна кожа – тези маски помагат при лечението на акне, пъпки, възпаления.

Вишните в състава на хидратиращи маски са полезни за суха кожа. Комбинират ги със сметана и яйчен жълтък.

Сок от вишни се използва като спомагателно средство при лечение на артрит. Той е леко слабително, помага още за отхрачване и утоляване на жаждата. Освен това, сокът от вишни засилва апетита, което е полезно за децата.

В състава на плодовете присъства елагова киселина, която предпазва от развитието на злокачествени тумори, къй като блокира растежа на раковите клетки. Наличието на антоцианини намалява пикочната киселина, което е много важно за лечението на подагра.

Консумацията на вишни спомага за предотвратяване на инфаркти, свързани с образуването на кръвни съсиреци.

Пулпата на вишните съдържа антиоксиданта мелатонин, който при редовна консумация улеснява преодоляването на безсъние.

Сухите и замразени плодове на вишнята са толкова полезни през зимата, както и пресните  през лятото. Техните лечебни свойства не намаляват.

Но не само сокът и плодовете на вишнята имат лечебен ефект.

Отвара от листата се препоръчва срещу хепатит. За тази цел 2 супени лъжици изсушени листа се варят в продължение на 10-15 минути в чаша мляко. Тази лечебна медицинска течност се препоръчва за пиене по 100 грама, 3 пъти дневно преди хранене.

Отварата от филизи на дървото се използва за прекратяване на диария и лечение на колити, а отварата от дръжките на плодовете проявява затягащо и диуретично действие. Тази отвара се използва още за лечение на отоци, воднянка и хипертония.

Водната настойка от плодовете на вишнята се използва като антиконвулсант и успокоително средство.

Не забравяйте, че не бива да се гълтат костилки от вишни, защото са отровни – съдържат веществото амигдалин, което в червата образува циановодородна киселина.

Хора, които имат повишена киселинност на стовашния сок, язва на стомаха, диабет или затлъстяване, не бива да ядат големи количества вишни.

Автор: vivian

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *