Полезните свойства на зелената елда

Зелената елда е най-диетичната от зърнените култури, богата е на витамини и не съдържа пестициди. Покълналите зърна на елдата са още по-полезни.

eldaЕлдата не съдържа глутен – протеин, който се намира в зърнените и хлебни изделия.

Производителите на различни храни, масово добавят глутен в хляба, колбасите, дори в пиците и киселото мляко, тъй като глутенът е ефективен консервант. Не е доказано, че глутенът е опасен за всички, но има хора, при които възникват здравословни проблеми, поради непоносимост към глутен. Въпреки това, глутенът е придобил лоша репутация, а“безглутеновите“ продукти са обявени за основен компонент на здравословното хранене. Зелената елда е на едно от първите места в списъка на тези храни, благодарение на липсата на глутен.

Полезни свойства

Елдата е богата на витамин Е. В състава и са включени още калций, калий, желязо, фосфор, цинк, йод, манган и целулоза. Всички витамини, съдържащи се в елдата, се запазват целогодишно в нея. Тя стабилизира нивата на кръвната захар и укрепва бъбреците.

Зелената елда е отличен източник на лесно смилаеми протеини. Ето защо, елдата е чудесен заместител на месото. Смята се, че брашното от елда понижава холестерола, премахва мазнините и камъни в жлъчката.
Зелената елда е алтернатива на мазнините и нишестето се използва като заместител на мазнините в преработените храни.

Зелената елда помага при диабет. Това показват най-новите научни изследвания. При диабет помага и хранителната добавка от Куркума, която е изцяло натурална, безопасна и ефективна.
С редовна употреба на зелена елда се подобрява храносмилането, тъй като се укрепват червата и се подобрява апетита. Тази зърнена култура е ефективна при лечението на дезинтерия и хронична диария.
Зелената елда не съдържа химикали. Тя расте много бързо, така че не се нуждае от допълнителни торове и пестициди, за да се ускори растежа.

Елдата помага за премахване на излишната влага от организма, което помага за намаляване на подуванията в различни части на тялото.
Покълналата зелена елда е богата на рутин, който укрепва артериите и вените, тъй като прави стените на капилярите по-здрави и помага при сърдечносъдови заболявания.

Как да приготвим зелена елда?

След като се измие добре, елдата може да се свари в съотношение 1 част елда 2 части топла вида. След като заври, котлонът се изключва и елдата се оставя под капак за 30 минути. При варене, елдата отделя малко слуз, която не е любима на всеки.

За да се избегне зелената слуз, накиснете елдата за 2 часа във вода, след което може да я изплакнете и да я сложите да се вари.

Как да приготвим кълнове от зелена елда?

Покълналата елда изисква малко повече усилия, за да се подготви, но си струва времето. Кълновете от зелена елда подпомагат загубата на излишни килограми и прочистват тялото. Освен това, кълновете съдържат два пъти повече витамини от варената елда.

Елдата се измива и се накисва в продължение на 2 часа при стайна температура на водата (1 част зелена елда, 2-3 части вода).

След накисването, изсипете елдата в гевгир и я изплакнете добре на течаща вода. След това покрийте гевгира с тензух. Оставете на стайна температура в продължение на един ден. На всеки 7-8 часа, елдата трябва да се измива с вода със стайна температура, за да се премахне слузта. След като кълновете станат 1-3мм, елдата е готова за употреба (може да се яде без термична обработка). Зелените кълнове от елда може да се съхраняват в хладилник до 5 дни.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *