Ползите от ниацина

Витамин В3 или ниацин (ниацинамид, никотинамид, никотинова киселина) е жизненоважен за човека витамин, който осигурява оптималния метаболизъм на мазнините, понижава „лошия холестерол” (повишава „добрия”) и триглицеридите, понижава кръвната захар до нормалните стойности и помага при депресия, тъй като стимулира производството на серотонин.

За занимаващите се с фитнес и бодибилдинг, ниацинът подпомага разширяването на кръвоносните съдове (подобрява вазодилатацията), стимулира собственото производство на мъжките полови хормони, сред които и тестостерона, и подпомага отслабването, тъй като понижава апетита, желанието за консумация на сладко и подпомага здравословната функция на щитовидната жлеза, стимулирайки разграждането и изчистването на мазнините.

Дефицитът на ниацин предизвиква болестното състояние пелагра, характеризиращо се с диария, дерматит, деменция, възпаление на устната лигавица, амнезия, делириум. При липса на адекватно лечение, пелаграта води и до смърт. Дори лекият недостиг на витамин В3 може да е причина за раздразнителност, лоша концентрация, тревожност и безпокойство, хронична умора, апатия и депресия. Като водноразтворим витамин, ниацинът не се натрупва и лесно се регулира от тялото, поради което свръхдозирането е рядкост и най-често е свързано с приема на големи количества ниацин под формата на суплемент.

Ползите за здравето от витамин В3:

  • Предпазва от сърдечносъдови заболявания – Ниацинът от десетилетия се изписва от лекарите за понижаване на „лошия холестерол” LDL (2-3 гр. дневно) и триглицеридите (1,2-1,5 гр. дневно), тъй като предотвратява разграждането на мазнините до тези съединения, както и за повишаването на „добрия холестерол” HDL (1,2-1,5 гр. дневно). При тези високи дози обаче, витамин В3 може да предизвика зачервяване, „иглички”, главоболие, гадене и диария, поради което приемът му задължително трябва да се консултира с лекар.(3,4)
  • Регулира кръвната захар и инсулиновата зависимост (Противоречиви данни) и помага при диабет тип І – Някои изследвания показват, че витамин В3 може да понижи инсулиновата чувствителност, докато други не откриват такава зависимост. (5-6) Ниацинът намалява някои от разрушителните автоимунни реакции, предизвикани от диабета тип І и така забавя напредването на болестта.7 (дозата е 25 мг/кг. тегло дневно, разделена на равни приеми през деня)
  • Намалява риска от рак – Изследвания показват, че витамин В3 намалява риска от рак, тъй като поддържа целостта и здравето на ДНК-веригата и осигурява правилната работа на тумор супресорния ген p53.(7-9)
  • Забавя прогресирането на AIDS – Наблюдение върху пациенти със СПИН показва забавяне в прогресирането на болестта и по-ниска смъртност при прием на високи дози ниацин.(10)

Препоръчителни и максимални дневни дози витамин В3 при хора без дефицит на ниацин:

Новородени, 0-6 месеца – 2 мг.;

Бебета, 7-12 месеца – 4 мг.;

Бебета, 1-3 години – 6 мг.; (до 10 мг.)

Деца, 4-8 години – 8 мг.; (до 15 мг.)

Деца, 9-13 години – 12 мг.; (до 20 мг.)

Младежи над 14 години и мъже – 16 мг.; (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Девойки над 14 години и жени – 14 мг.; (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Бременни – 18 мг.; (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Кърмачки – 17 мг.. (до 35 мг. при възраст над 18 години)

Ниацинът може да се приема под формата на таблетки

При лек дефицит на витамин В3 се приемат 50-100 мг. дневно ниацин или ниацинамид, разделени на равни приеми с храната. При установена пелагра, лечението предвижда приема на 100-300 мг. дневно на равни дози с храната при децата и 300-500 мг. дневно по същата схема за възрастните.

Ниацинът е известен със своята способност да увеличава притока на кръв към гениталиите – и да подобрява общото кръвообращение – също така се смята, че подпомага синтеза на полово хормонален естроген, прогестерон и тестостерон. Той играе важна роля в над 100 функции, необходими за оптимално здраве и производството на енергия. Тя може да подпомага получаването на „niacin flush“ – което увеличава и чувствителността, и осезанието и дори засилването на ерекцията. Учените го наричат-„Витаминът за силна,мощна и продължителна ерекция“ и го ползват в повечето натурални хапчета за ерекция, които създават.

Ниацин е ключова съставка в натуралните таблетки за ерекция Vitagra. Те идеално решават проблемите с ерекцията при мъжете и имат бърз и безотказен ефект. Vitagra е 100% натурален продукт, с бързодействаща формула: ефект само 30 мин след прием. Една таблетка е напълно достатъчна. Без рецепта и без странични ефекти.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Trackbacks/Pingbacks

  1. Кои са най-богатите храни на ниацин - izdrave.bg Най-свежия Здравен портал Новини, Билки и Билколечение - […] наша предишна статия ви представихме ползите от ниацина. Той е особено полезен за организма при превенциа на […]
  2. Как да се предпазим от рак на кожата: всичко, което трябва да знаем за рождените белези - izdrave.bg Най-свежия Здравен портал Новини, Билки и Билк - […] Не позволявайте на организма ви да се поддаде на тежките заболявания, които могат да засегнат всеки здрав човек! Доверете…

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *