Природни средства срещу чревни паразити

Глистите (или хелминти) са паразитни червеи, които обитават човешкото тяло, животни или растения. Глистите са доста често срещани и при хора, които спазват стриктна хигиена. Да се заразим с яйца на глисти може не само чрез мръсни ръце, но и от ядене на заразена храна.

Годишно, с глисти се заразяват над един милиард души в света. Инфекциозната болест, наречена хелминти, е един от най-големите проблеми на човечеството. Попаднали в човешкото тяло, паразитите започват активно да се размножават и да консумират хранителни вещества, предназначени да гарантират нормалното функциониране на органите и системите. Освен това, по време на живота си в тялото, паразитите отделят токсични вещества, които се абсорбират в кръвния поток и се разпространяват в целия организъм. Както все повече се говори напоследък, паразитите (както и бактерии, гъбички, вируси и протозои) са основната причина за много заболявания. Например, заболявания като панкреатит, камъни в жлъчката, бронхиална астма, атопичен дерматит и дори диабет, могат да бъдат причинени от чужди организми, включително глисти. Ако глистите не се лекуват в продължение на дълъг период от време, след това с течение на времето възникват проблеми с имунната система, като по този начин се провокира развитието на по-сериозни нарушения.

Алтернативно лечение

Днес има ефективно лечение на хелминтози, като се използват мощни фармацевтични средства. Тези лекарства обаче, имат някои странични ефекти. Традиционната медицина разполага с доста широк арсенал от противоглистни растения, които се използват за лечение на различни хелминтози. Предимството на билките е, че те нямат странични ефекти и освен това съдържат биологично активни вещества, които имат противовъзпалително,, антиалергично и детоксикиращо действие. В резултат на това, третирането с билкови лекарства помага за възстановяване на функциите на стомашночревния тракт, черния дроб, бъбреците, сърдечносъдовата и имунната система.

Природни средства

  • Вратига. Растението има изразена антихелминтна активност. Съдържащото се в нея етерично масло, има в състава си туйон – вещество, което има паралитично действие върху глистите. По-специално, вратигата има разрушителен ефект върху острици и аскариди. Също така, в цветовете на вратигата се съдържа танецитин – вещество, което повишава секрецията на храносмилателните сокове и жлъчката. За получаване на антихелминтно средство се взема 1 супена лъжица цвят от вратига и се сипва в чаша гореща вода. След 1 час се филтрира и се пие по 1 супена лъжица три пъти на ден половин час преди хранене.
  • Пелин. Горчивият пелин отдавна се използва за лечение на хелминтози. Растението е ефективно срещу глистите и акари, както и срещу множество микроорганизми. За лечение се използва алкохолна тинктура от пелин, която се приема в доза 20 капки три пъти дневно половин час преди хранене.
  • Нар. С него може да се отървете от глисти и тении. Смляна кора от 1 нар се сипва в 750 мл вода и след това пие на три приема в продължение на 1,5 часа. През това време не се яде. Четири часа след последната доза, се пие слабително.
  • Тиквени семки. Белени тиквени семки са отлично средство при хелминтози. Яжте редовно в продължение на 2 седмици.
  • Чесън. Чесънът съдържа летливи вещества и етерични масла, които имат мощен антихелминтен ефект. Чесънът е особено ефективен срещу кръгли червеи (например аскариди). Освен това, чесънът предотвратява развитието на гнилостни процеси в червата.
  • Орех. Инфузията от орех е много ефективна срещу хелминти. Заради съдържанието на биологично активни вещества, орехът нормализира и метаболитните процеси. Инфузията подобрява състоянието на стомашночревния тракт и има благоприятен ефект върху щитовидната жлеза.

В борбата с глистите широко използвани са: лук, карамфил, коприва, репей, глухарче и др. В допълнение към пероралното приложение се практикуват и клизми, особено в борбата срещу остриците, кото обикновен живеят в ректума. В никакъв случай не практикувайте самостоятелно лечение, без да сте се консултирали с вашия лекар.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *