Профилактика за предотвратяване на анемията

Анемията е един от симптомите на патологичните състояния, характеризиращи се с намаляване на хемоглобина и червените кръвни клетки в кръвта.

Педиатрите казват, че потенциално застрашени от анемия са кърмачета и юноши. Кърмачетата получават този проблем от страдащата от анемия майка, а юношите – в резултат на интензивен растеж и метаболитни процеси. На риск са изложени и преждевременно родени бебета,както и деца с нисък имунитет и хранителни алергии.

Продукти, които увеличават хемоглобина

При бебетата под 3 години трябва да се внимава с тези продукти, но на учениците се препоъчват. Като превантивна мярка, педиатрите съветват да се приемат достатъчни количества желязо, които се съдържат в:

  • шипка
  • ябълки, сушени кайсии
  • сини сливи.

По-добре се асимилира желязото от животински продукти – заешко месо, пиле, телешко месо.

Помага ли цвеклото при анемия?

Не забравяйте за цвеклото! Този корен може да се счита за естествен хематопоетичен агент. Цвеклото съдържа вещества, които спомагат за образуването на червени кръвни клетки.

Поради съдържанието на флавоноидите, цвеклото помага за облекчаване на спазмите и понижаване на кръвното налягане. Йодът в цвеклото има положителен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза. Витамините в този зеленчук благоприятно засягат работата на бъбреците и черния дроб.

Учените от университета в Ексетър стигнали до извода, че сокът от цвекло помага за справяне със сериозен физически стрес по време на спиртни дейности. Освен това, сокът от цвекло е особено полезен за възрастни жени – той доставя на тялото допълнителна енергия, подобрява кръвното налягане и мозъчната активност.

Полезните свойства на този зеленчук се дължат на високото съдържание на нитрити, които оказват благоприятен ефект върху женския организъм. Ако изпиете чаша пресен сок от цвекло, нитритите разширяват кръвоносните съдове и това на свой ред ще доведе до подобряване на кислородния поток, който оказва положително влияние върху работата на мозъка и мускулите. Проучвания, потвърждаващи такива заключения, провеждат учените върху спортисти, за които издръжливостта е от изключителна важност.

Участниците в експеримента, между които велосипедисти и състезатели по маратонско бягане, трябвало да преодолеят голямо разстояние. На половината от участниците е предлжена чаша сок от цвекло преди началото, а другата половина преодоляват разстоянието без никакво подсилване. Оказва се, че при доброволците получили сок, процентите на успеваемост са доста по-високи.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *