Пуерария мирифика същност и ползи

Какво е Пуерария?

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica) се нарича още Квао Круа или по-специално бяла Квао Круа. Всъщност това е една от трите билки с подобно наименование. Другите две билки са червена Квао Круа (Butea superba) и черна Квао Круа (Mucuna collettii). Много често билката се бърка с корена от Кудзу (Pueraria lobata), но по своята същност това са коренно различни билки.

Името „mirifica“ идва от латинското „miracle“ и означава „чудо“. Пуерария е особено популярна в Тайланд и се използва от традиционната медицина за тонизатор и подмладяващо средство, особено при възрастни жени в менопауза.

Съставът на Пуерария е изключително впечатляващ. Билката е богата на класически фитоестрогени, наподобяващи соевите изофлавони, но също така съдържа и друг клас фитоестрогени, наречени хромени. Именно на тези активни вещества се дължи естрогеновата активност на Pueraria mirifica, която е установена още през 1952 г.

В днешно време проблемите свързани с женските полови хормони се срещат все по-често. Наред с тяхното зачестяване се увеличават и алтернативите на традиционните естрогенови терапии в медицината. Все повече жени се обръщат към натурални средства за въздействие върху естрогена, като пазарът буквално е залят от най-различни екзотични билки, масла и други хранителни добавки.

Една от тях е Пуерария мирифика. За нея се твърди, че притежава изключително висока потентност при въздействието върху естрогена.

 Основните компоненти на билката са:

  • Хромени, които се делят на мироестрол, деоксимироестрол и исомироестрол, като най-високопроцентният е мироестрол, а деоксимиростролът притежава по-силна естрогенова активност от самия естроген;
  • Изофлавонът пуерарин (гликозид на генистеин) и соевите изофлавони даидзеин и генистеин. Общата маса на изофлавоноидите съставлява 8.4-10.2% от сухата маса на билката;
  • Квакхурин – изофлавон с по-ниска естрогенова активност;
  • Други гликозиди и изофлавоноиди като птерокарпен, куместрол, туберозин, мирифицин и спинастерол;
  • Полизахариди (73%).

Как функционира Puerarica mirifica?

Метаболизмът на активните съставки в Пуерария е изследван само на ниво ин-витро.

Наблюденията на този етап установяват, че нито един от активните компоненти в билката не оказва директно влияние върху естрогеновата активност. Активни са клетъчните метаболити на активните вещества, като техният метаболизъм зависи от редица фактори. Накратко казано, активният компонент в билката е майка молекула и от нея се образува друга молекула, която проявява мощен метаболитен ефект.

Пуерария не проявява метаболитна активност при наличието на дрожди (мая), но би трябвало да има силна метаболитна активност при наличието на човешки ензими.

Установено е, че метаболизмът на активните компоненти в билка може да бъде засилен с използването на фракцията S9 (продукт от органична тъкан).

Потенциални и доказани ползи при хора

  • Подтискане на симптомите при менопауза. Ефектът се изразява в нормализиране на хормоните и понижаване на естрадиола, подобряване на вазомоторните симптоми, регулиране на липопротеините и подобрявне на настроението и депресивните състояния. Резултатите се измерват по климактеричната скала Грийн. В едно от изследванията се твърди за потентност, равна на естрогенова терапия;
  • Подобрява липопротеиновият профил при жени в менопауза. Увеличава се HDL (добър холестерол) и алипопротеин А и се понижава драстично LDL (лош холестерол) и алипопротеин Б. Подобрява са значително баланса между лош и добър холестерол;
  • Понижава алкалин фосфатазата в костите, което предполага значително подобряване на здравината им. В изследването не са правени наблюдения върху минералната концентрация в костите;
  • Значително понижаване на сухотата във вагината и подобряване на съзряващия индекс.
  • Може да спомогне за уголемяване на мюста

Билката се съдържа в капсулите за уголемяване на бюста Big Breast. С тях и с гелът от серията можете напълно безопасно и безвредно да увеличите размера на гърдите си, като ефектът наистина ще е забележим.

Размерът и плътността на вашите гърди зависят от количеството хормони в организма – естрогена.натуралните фитоестрогени имитират действието на естрогена, като увеличават и повдигат тъканите на вашият бюст. Освен това капсулите Big Breast съдържат много билки и хранителни вещества, антиоксиданти и хормони, които подпомагат цялостното здраве на гърдите, като едновременно с това намаляват симптомите на ПМС, менопаузата, пониженото сексуално желание, вагинална сухота и други.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *