С какво е полезен чаят мате 

Матето е Тоник от билки, използван първоначално от индиянците.

Произходът му е Южна Америка, характеризира се като стимулатор на имунната система! Представлява невисоко дърво с бодливи вечнозелени листа и тъмночервени плодове, растящо по естествен начин.

В него се съдържат витамин А, всички витамини от групата В – най – много В1 и В2, С, Е, Р. От микроелементите най – силно са изразени сярата, магнезият, калцият, калият, манганът, натрият, желязото, медта, хлорът. Най – важната му съставка е алкалоидът матеин, въздействащ подобно на кофеина – затова дневната доза не трябва да се надвишава!!! Действа като балансиран стимулатор на физическата и психическата активност на човека, подобрява дейността на Храносмилателната и Отделителната система, като не претоварва бъбреците! Има данни, че се е употребявало за лечение на треска и простудни заболявания, при висока температура, дори като хранителен продукт при продължителен период на глад!

Съвременните изследвания потвърждават благотворното му влияние и като диетична стойност!

Широко приложение намира при лечението на Психични разтройства – неврози, депресии. Също така е психо – стимулатор – подобрява настроението, повишава физическата активност, премахва безсъние, тревожност,напрегнатост,страх, емоционална напрегнатост.
Чаят мате задължително съдържа листа, клончета, и „прах“ – най-дребните частици! Така се разпространява и в Европа, където получава името  „йезуитски чай“. В наши дни мате е широко разпространен във Фармацевтичната промишленост, често се използва и в туристическата индустрия!
Чаят стимулира обмяната на веществата, има пикочогонно действие, подобно на много други растителни чайове. Благодарение на богатия си химичен състав поддържа здравето и силите, помага за регулиране на теглото! За същата цел са подходящи зеленият чай или просто топла вода с мед, лимонов сок и пипер. Но водеща е ролята на Матето, защото влияе чудесно на  нервната система, мозъка, помага при Депресии. Дори йогите съветват да не употребяваме никакви възбуждащи напитки, като „така желаното“ кафе. Мате помага да се  избегнат пристрастия към алкохол и да се води истински начин на здравословен живот !!!
Може да се срещне и под названията „Йерба мате“, „Парагвайски“ или „Бразилски чай“.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *