Сарсапила: лечебните свойства на растението

Сарсапарилата е дървесна лоза, която расте до 50 м височина. Видовете от рода Smilax принадлежат към семейството на лилиите, обитават високия пояс в тропическите дъждовни гори и са известни около 350 вида в световен мащаб. Срещат се в Южна Америка, Ямайка, Карибите, Мексико, Хондурас и др.
Коренът, използван за медицински цели, е дълъг и с множество грудки, няма миризма и е безвкусен. Сарсапарилата е използвана като съставка в безалкохолната бира и други безалкохолни напитки заради свойството й да образува пяна.

Лечебно приложение 

Корените от сарсапарила са прилагани от векове от местните племена от Централна и Южна Америка при проблеми с потентността, ревматизъм, кожни проблеми, както и като мощно тонизиращо средство при физическа слабост и отпадналост. Племената от Перу и Хондурас дълго време са го използвали срещу главоболие и ставни болки, както и при обща настинка. Много шамани от района на Амазонка използват корени от сарсапарила както външно, така и вътрешно при проказа и други кожни проблеми (псориазис, дерматит). Проказата може да бъде често срещана в райони, където заболяването се пренася от броненосци( в района на Амазонка броненосците са част от менюто на местните племена). Корени от сарсапарила са използвани като общо тонизиращо средство от племената в Южна Америка, където търговци от Новия свят са я открили и са я внесли в Европа преди шест века.

Европейските терапевти признават корените от сарсапарила като общ тоник, очистващо кръвта, стимулиращо изпотяването и имащо диуретични свойства. Като мощно очистващо средство на кръвта тя е регистрирана като официална билка в националната фармакопея на САЩ за лечебно средство срещу сифилис. От 1500 г. до днес сарсапарилата се използва като общо тонизиращо средство, мощен пречиствател на кръвта, при подагра, сифилис, гонорея, ревматизъм, артрит, рани, температура, настинка, хипертония, храносмилателни проблеми, псориазис, кожни проблеми и дори рак.

Растителни съставки, съдържащи се в сарсапарила:

Голяма част от фармакологичните свойства на билката се дължат на съдържащите се в нея стероиди и сапонини. Сапонините имат отношение към улесняването на абсорбцията на други лекарствени вещества, т.е. има добре изразен синергизъм с други билки и заради това сарсапарилата често се използва в комбинирани билкови препарати.
За флавоноидите, съдържащи се в сарсапарила е документирано, че имат

 Имуномодулиращи и хепатопротективни свойства

През 2003 г. в САЩ е присъден патент, според който флавоноидите в билката са ефективни в лечението на автоимунни заболявания и възпалителни реакции, благодарение на техния имуномодулиращ ефект.

Биологическа активност и клинични проучвания:

Клинични проучвания са потвърдили традиционната употреба на сарсапарила при кожни проблеми като псориазис, екзема, акне и проказа. През 1942 г. в сп. New England Journal of Medicine е съобщено за значително подобрение на симптомите на псориазис.

Резултатите от проведеното проучване съобщават, че се наблюдава подобряване в псориатичните лезии в 62% от случаите и пълно изчистване на лезиите в 18% от случаите. Един от възможните механизми на действие относно псориазиса са мощните свойства на билката за пречистване на кръвта. За болни с псориазис е установено, че имат високи нива на ендотоксини, циркулиращи в кръвния поток. Сарсапонин, един от основните стероиди в сарсапарилата, се счита, че премахва тези ендотоксини, които представляват фрагменти от клетъчни стени на бактериите, обитаващи храносмилателния тракт на животните и човека.

Други здравни проблеми, свързани с високите нива на ендотоксини включват екзема, артрит, и улцерозен колит. Освен това е доказана ефективността на сарсапарилата в лечението на акне.

През 2001 г. в САЩ е регистриран патент върху сарсапарила относно лечението на псориазис и респираторни заболявания. Съобщава се, че при преустановяване на приема на сарсапарила след период на лечение от два месеца се наблюдава последваща постепенна ремисия на лезиите и никакви странични ефекти. В добавка този патент показва, че сарсапарилата е превантивно и терапевтично средство

При респираторни и алергични заболявания,

Такива като бронхит, бронхиална астма, астматичен бронхит и хроничен бронхит.
Дълго време сарсапарилата е била използвана за лечение на сифилис. Клинични проучвания в Китай показват, че сарсапарилата е ефективна в около 90% от острите случаи и 50% от хроничните случаи на сифилис. През 1950 г. са били документирани антибиотичните и противогъбични свойства на билката. Според други проучвания терапевтичният ефект на сарсапарила при артрит се дължи на нейните имуномодулиращи свойства.

Билката е показала хепатопротективни функции, което според изследователите може да предпази черния дроб от увреждане. За сарсапарила се смята, че подобрява апетита и храносмилането. Билката има и стимулиращо действие върху бъбреците и при случаи на хроничен нефрит нейното действие е свързано с увеличаване на уринарната екскреция на пикочна киселина.

Обобщение на основните лечебни свойства на билката сарсапарила:

• пречиства кръвта;
• детоксикира органите;
• общо тонизиращо средство;
• има имуномодулиращи свойства;
• има антимутагенни свойства (клетъчен протектор);
• защитава черния дроб;
• стимулира изпотяването;
• увеличава уринарната екскреция;
• стимулира храносмилането;
• облекчава ревматизма;
• редуцира възпалението;
• унищожава свободните радикали;
• понижава температурата;
• убива гъбички и бактерии.

Растението е известно и със свойствата си като афродизиак. С това свое свойство Сапсапилата е използвана в натуралните възбуждащи капки, създадени специално за жени – Orgasm drops

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *