Съществуват 7 вида главоболие

„Ще ми мине“- най-често срещаната реакция на главоболие. Но ако това се случва често, трябва да се търси причината.

Причините за главоболие могат да бъдат: набор от различни видове стрес, изгорели газове във въздуха, онкологични проблеми. Ето защо, ако хапчето за глава вече не помага, трябва да се замислим, дали главоболието не е причинено от някое сериозно заболяване?

Тензионна болка

Този тип главоболие е най-често срещан, а е трудно да бъде диагностициран източникът, защото причините често са: стрес, начин на живот, а понякога болката може да бъде свързана с травма на главата или на шията.

Тензионна болка възниква от време на време и по-рядко, и само в 3% от случаите става хронична. Усещанията за този вид болка са следните: чувство на стегнат обръч в горната част на главата; мускулите във вдлъбнатините на челото и очите са напрегнати, и опитите да ги отпуснем са неефективни.

Най-често, такава болка се появява в следобедните часове, когато стресът и умората оказват своето влияние. Обикновено, болката трае около половин час. Може да се лекува с обикновени аналгетици като парацетамол, аспирин, ибупрофен, нурофен, но ако тензионната болка стане хронична, по-добре е да се консултирате с лекар и да се подложите на лечение.

Като предпазна мярка от главоболие, бъдете физически активни, излизайте на чист въздух и по възможност – неутрализирайте фактора стрес.

Мигрена

Ако болката се концентрира върху едната страна на главата и продължава 4 часа или по-дълго – това е мигрена. Този тип главоболие е придружено от виене на свят, гадене и фотофобия. Преди началото на атаката има общи визуални аномалии, например, човек вижда ярка ивица на цветни пръстени, чувства изтръпване на цялото тяло.

Появата на мигрена е свързана с нарушена функция на мозъка. Причините за мигрена често се коренят във външни фактори: цигарен дим, силни, повтарящи се звуци, остри миризми. Лекарите препоръчват на хора с диагноза „мигрена“, да избягват провокативни фактори. По-добре е, мигрената да се предотврати, отколкото да се лекува. При мигрена, болкоуспокояващите не помагат.

Клъстер-болка

Рядък вид главоболие, което засяга 1% от населението, а в 80% от случаите засяга мъже.

Характерни признаци: пулсираща  болка от едната страна на главата в областта на очите, сълзене, хрема, зачервяване на очите, прилив на кръв към главата. Този тип болка може да бъде толкова силен, че човек не може да се движи или да говори. Клъстер-болката се появява на редовни периоди, като например веднъж седмично или месечно и трае от 15 минути до един час.

Причините за клъстер-болката не са установени. Те може да изчезнат  изведнъж – така както се и появяват.  Лечението е трудно. Ако болката е продължителна, на пациента се прилага кислородна маска и лекарят предписва лекарства.

Махмурлук

Основната причина за главоболие в този случай е, че големи дози алкохол разширяват мозъчните съдове и нарушават функцията на серотонина ( вещество, чрез което електрическите сигнали се предават от една нервна клетка към друга). Също така, алкохолът дехидратира тялото и има свойството да предизвиква пристъпи на мигрена.

Класическият лек за тази билка – таблетка парацетамол и добър сън.

Мозъчен тумор

Само в 5% от случаите, туморите са придружени от главоболие. Това се получава поради това, че при определен размер, туморът повишава вътречерепното налягане, което предизвиква главоболие.

Този тип главоболие е придружено от повръщане сутрин и с течение на времето положението се влошава, атаките стават все повече и по-болезнени. Човек бързо губи тегло, възможни са и конвулсии. Ако имате набор от тези симптоми – не отлагайте прегледа при специалист!

Темпорален артериит

Интензивно главоболие, което е придружено с безсъние и загуба на тегло. Може да се активират и болки в шията. Темпорален артериит обикновено се появява при хора над 50 години, а и другите фактори, които причиняват заболяването, не са толкова малко: вирусни инфекции, алкохолизъм, систематични „свръхдози“ слънце, безконтролно вземане на лекарства.

Артериите задължително трябва да бъде третирани, в противен случай заболяването може да доведе до пълно ослепяване. Обикновено, лекарят предписва стероиди – те спират възпалението на кръвоносните съдове. Също така, пациентите с тази диагноза, трябва да се консултират с офталмолог.

Вътрешно кървене

Внезапна болка, която се увеличава и може да бъде във всяка част на главата. Други симптоми, които се появяват последователно: замъглено зрение, загуба на координация и реч, гадене.

Причината – увреждане на мозъчните съдове, което води до кръвоизлив. Може да не е непосредствено очевидно, но няколко часа след разкъсване на съда, се появява изтъняване на неговите клетки или в резултат на травма.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + thirteen =