Съветите на Jordan Syatt за по-силна мъртва тяга

 

Как да построим ултимативна тренировка за подобряване на постиженията при мъртва тяга

Стъпка 1: Максимално развиване на силата

Това е най-лесната част за разбиране, ето защо няма да отделям прекалено много време, за да я обсъждам.

Ако искате да издърпате наистина значителна тежест от пода, то трябва да отделите и значително време във вдигането на големи тежести. Нещата са толкова прости.

Очевидно има и повече детайли (които подробно ще засегна по-долу), но никога не забравяйте основния си принцип: ако искате да станете силни, ще трябва да тренирате тежко.

Колкото до подробностите, ето какво препоръчвам аз.

Честота

Специално при мъртвата тяга (а не за клека, лежанката и т.н.) трябва да я тренирате тежко само 1-2 пъти седмично и това е абсолютно достатъчно.

Ако правите повече от това, мога добре да ви гарантирам, че прогресирането в силово отношение ще се забави (а и е вероятно да настъпи спад). Да не споменавам, че и значително ще увеличите риска от контузия.

Начинаещите атлети в тази статия са класифицирани като такива, които имат максимално повторение на мъртва тяга (1RM) не по-малко от 2 пъти собственото си тегло и те трябва да правят тежка тяга 2 пъти седмично (например понеделник и петък).

Средно-напредналите и напредналите атлети, за целите на тази статия, се определят като такива, когато имат максимално постижение на мъртва тяга съответно над 2 пъти собственото си тегло ( за средно-напредналите) и над 3 пъти собственото си тегло (напреднали). Те трябва да правят тежка тяга не повече от веднъж седмично.

Интензивност

„Тежко“ е двусмислено понятие, така че следва да обясня какво имам предвид под „тежка тяга“ и какви са параметрите при конструирането на такава тренировка.

„Тежка тяга“ в тази статия представлява всичко в диапазона 80-100% от повторения максимум (1ПМ, 1RM).

Постиженията на моята тяга винаги отговарят най-добре, когато тренирам в диапазона на 87%-93% от повторения максимум, но всяка тежест между 80-100% от 1ПМ е добра.

Колкото до сериите и повторенията…

Серии и повторения

3х3 (3 серии от 3 повторения) е „нектарът на силата“ и моят любим протокол за серии и повторения, но това не е вашата единствена опция.

Няколко от моите най-добри пртоколи серии / повторения за наистина добра тренировка за мъртва тяга са:

 • 3х5 @ 80-85% от 1ПМ (1 повторен максимум)
 • 4х4 @ 83-87% от 1ПМ
 • 3х3 @ 87-93% от 1ПМ
 • 4х2 @ 92-95% от 1ПМ

В контекста на 4-седмична тренировъчна програма, това би изглеждало така:

 • Седмица 1: 3х5
 • Седмица 2: 4х4
 • Седмица 3: 3х3
 • Седмица 4: 4х2

Казвайки всичко това, си заслужава да повторим основия принцип: ако искате да станете силни, ще трябва да тренирате тежко. Толкова е просто.

Прекарвайте по-малко време тревожейки се за „перфектната“ схема на серии и повторения, а вместо това отделяйте повече време да предизвиквате себе си да вдигате (по-) тежки тежести с перфектна техника.

Направете това и ви гарантирам, че постиженията ви при мъртвата тяга ще скочат много над и отвъд това, което повечето хора могат да си представят.

Стъпка 2: развитие на мощността

Безспорно единственият най-пренебрегван компонент при изграждането на една елитна тяга, е подобряване на мощността, която е и много важна част от моята система за изграждане на ултимативна тренировка.

Но преди да се потопя в дълбоки води, нека да обясня защо експлозивната сила е толкова полезна за мъртвата тяга.

Нека предположим, че имаме двама атлета – атлет А и атлет Б, които се подготвят да дръпнат мъртва тяга от 600 lbs (272 кг).

Атлет А е в състояние бързо да ускори отлепянето на лоста от пода и да завърши движението благополучно. Но атлет Б е по-бавен при отлепянето на лоста и го дърпа само до нивото на коленете, когато изпуска тежестта.

Въпросът е: защо и двамата атлети са в състояние да вдигнат 600 lbs от пода (все пак и двамата имат 272 кг на щангата, нали?), но само единият успява да заключи?

Отговорът е с няколко компонента, но най-важното: въпреки че и двамата атлета са в състояние да произведат еднакво количество сила, атлет А инициира повече сила в по-кратко време, което му помага да отлепи лоста от земята без толкова много усилилия. Колкото по-бързо се отлепи лостът от земята – и колкото по-малко провлачвате – толкова по-лесно ще бъде да завършите движението и да заключите.

Смятам, че това е ясно, затова да продължим.

Можете за подпомогнете качването на мускулна маса, като вземете Anavor Това са изцяло натурални таблетки на билкова основа, което ще увеличатестествено размера на мускулите ви, ще повишат силата ви и ще се отразят благоприятно дори на либидото ви. Anavor нямат никакви странични ефекти.

Развиването на експлозивната сила е лесно

Има много начини за подобряване на експлозивната сила и скоростта на развитие в силово отношение при мъртвата тяга (скок на дължина от място, скок върху кутия, суингове с пудовка и др), но личният ми фаворит е експлозивното, динамично, бързо изпълнение на мъртвата тяга.

Повечето атлети (особено треньори) малко усложняват разбирането за това какво е динамичната мъртва тяга, като създават усещането, че това е нещо сложно и мистериозно, познато само сред малцината избрани от „обществото на мъртвата тяга“.

Но всъщност не е толкова сложно.

Ето как да се изпълни.

Честота

Постиженията ми при мъртвата тяга се подобряват най-много с 1 тренировка с експлозивна тяга седмично, но някои от моите клиенти получават по-добри резултати с 2.

Всичко зависи от индивидуалните особености. Има един малък трик, за да се справите със задачата, затова „наострете уши“.

Независимо от това, колко много тренировки с експлозивно изпълнение на мъртва тяга насрочите в програмата си, бърз начин да извършвате повече експлозивна работа е да правите ВСИЧКИ загряващи серии колкото се може по-бързо.

Това обаче не означава да преминете през загряващите серии с минимална почивка между тях. Означава по време на загряващите си серии съзнателно да се опитвате да издърпвате лоста колкото се може по-бързо и експлозивно, по възможност на всяко повторение.

Скоростта е умение и подобряването на експлозивната сила има по-малка връзка с това колко бързи ще сте физически по време на движение, и по-голяма връзка със съзнателното ви НАМЕРЕНИЕ да се движите колкото е възможно по-бързо и експлозивно.

Следвате ли мисълта ми? Чудесно.

И тъй като скоростта е умение, това не е просто нещо, с което ще сте добри още на първите си опити. Не, нужно е да го практикувате често.

Най-добрият начин да го направите? Чрез експлозивното изпълнение на мъртва тяга.

Начинаещите атлети НЕ трябва да имат отделна тренировка с динамично изпълнение на мъртвата тяга, а вместо това трябва само да използват загряващите си серии за тази цел и да се фокусират върху максималната си сила.

Средно-напредналите и напредналите атлети трябва да включат 1 или 2 отделни тренировки седмично за упражняване на експлозивно вдигане на мъртва тяга, като допълнение към динамичното изпълнение на загряващите си серии в обичайните тренировки.

Интензивност

Това е параграфът, където най-много хора царски прецакват сами себе си, така че трябва да четете много внимателно.

Динамичните тяги НЕ се предполага да бъдат тежки и вие НЕ би трябвало да се изцеждате по време на изпълнението им.

Тя трябва да се усещат леки. Наистина леки.

Леко, като „това наистина ли ми помага за нещо?“
Колко точно леки? Ще ви кажа.

Средно-напредналите трениращи трябва да използват всякаква тежест в диапазона между 60-75% от 1ПМ.
Напредналите трениращи трябва да тренират с около 40-60% от 1ПМ.

Серии и повторения

Най-добрият протокол за скоростно изпълнение на мъртвата тяга е изпълнението на много серии с много малко повторения всяка.

Защо? Поради две причини.

 • Колкото повече повторения правите в серия, толкова по-вероятно е техниката ви да пострада и да я нарушите. Като поддържате повторенията ниски, няма да се тревожите за умората и вместо това можете да се съсредоточите да вдигате с перфектната техника.
 • Силата е умение, което се подобрява най-вече, когато сте свежи и няма натрупана умора.

Така че, да повторим – ако държите повторенията ниски, забавяте настъпването на умората и позволявате да се фокусирате върху производството на възможно повече сила при всяко едно повторение.

Моите любими протоколи за експлозивно изпълнение на мъртвата тяга са:

 • 6х3 @ 60-65% от 1ПМ (с 20-45 секунди почивка между сериите)
 • 8х2 @ 65-70% от 1ПМ (20-45 сек почивка)
 • 10х1 @ 70-75% от 1ПМ (20-45 сек почивка)

Забележка: тези стойности са за средно-напреднали атлети. За напреднали трениращи бих ги намалил спрямо насоките за това по-горе.

Стъпка 3: определете слабите си звена

Последната стъпка от моята ултимативна тренировъчна система за подобряване постиженията при мъртва тяга е да определите вашите индивидуални слаби звена.

Мога да пиша много по тази точка с дни, но ще продължа кратко и ясно.

Най-общо казано, двете най-често срещани слаби звена при мъртвата тяга са при нивото на пода или малко над коленете (точно там, където трябва да се заключи движението).

Всяко от тях може да бъде причинено от най-различни фактори, така че ще опиша моите любими трикове за „бърза поправка“ при всяка от двете „мъртви“ точки.

Слабо звено при отлепяне от пода

Мъртвата тяга от дефицит ви принуждава да работите на по-голям обхват на движение (ROM – Range Of Motion, бел.р.), така че когато се завърнете към изпълнение на обичайната мъртва тяга, ще усещате сякаш дърпате от поставки. Това е, без да се подлага на въпрос, моята лична любима разновидност на мъртвата тяга.

За да ги изпълните правилно, е достатъчно само да стъпите върху издигната повърхност (поставки) /с височина между ½ и 2 инча (1 инч = 2.54 см, бел.р.)/ и да изпълнявате движението от тези поставки. НЕ използвайте дефицит по-голям от 2 инча – не ме интересува, че някой в YouTube казва, че трябва да правите 4 инча дефицит. Това е глупава идея.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


1 Коментар

 1. Много ми помагате с вашите страхотни статии,всеки ден ви чета

  Post a Reply

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *