Серин

Серинът е едина от първите аминокиселини, които са открити. Креймър първата получена Серин от коприна през 1865 г. и това съединение по-късно се синтезира като Фишер и Лючс в началото на 20 век от гликолов алдехид.

serin (Small)

Серинът играе важна роля в различни биосинтетични пътища. В допълнение, тя е предшественик на няколко аминокиселини, като глицин и цистеин. Спомага и функцията в храносмилателния процес.
Серинът е призната за не-есенциална аминокиселина, получена от друга аминокиселина, наречена глицин и се смята, че е важно за цялостното добро здраве, както физическо, така и психическо. Тази аминокиселина е от особено съществено значение за правилното функциониране на мозъка и на централната нервна система.
Една от функциите на серин е да помогне образуват фосфолипидите, които са необходими за създаване на всяка клетка в човешкото тяло. В допълнение, тази аминокиселина се включва във функционирането на РНК и ДНК, в образуването на мускулите, както и в поддържането на подходяща имунна система. Многобройни изследвания показват, че ниски нива на тази аминокиселина са отговорни за синдрома на хроничната умора и фибромиалгия.
Серин е известен също за подпомагане на производството на имуноглобулини и антитела за здрава имунна система, както и за подпомагане на усвояването на креатин, която помага за изграждане и поддържане на мускулите.
Можем да си набавим тази аминокиселина от месо и соеви храни, млечни продукти, и от фъстъци.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *