Сомнамбулизъм – причини за отключването му

Ходенето на сън, известно като сомнамбулизъм, е сравнително честа форма на разстройство на съня, но все още запазва аурата си на медицинска мистерия.

Най-големи противоречия носи изясняването на причините за ходене по време на сън. Съвременните проучвания носят различни данни в тази насока, но вече има няколко утвърдени фактора, които се посочват като рискови и предразполагащи към сомнамбулизъм.

От една страна ходенето на сън се счита за нормално състояние в детска възраст. Проучванията сочат, че около 15% от децата до 12-годишна възраст ходят на сън, като след това постепенно изживяват сомнамбулизма без никакви негативни последствия.

По-сериозен интерес буди ходенето по време на сън при възрастните. Установено е, че около 3% от тях са сомнамбули и при голяма част състоянието се проявява много често.

Оказва се, че проблемът постепенно може да се овладее, ако се елиминират подлежащите причини.

Опитахте ли най-мощния продукт за възбуждане – Makagra Той е под формата на орално желе, е изключително удобен за употреба. Той е безвреден и е изцяло на билкова основа. В състава на Makagra влиза и есктрактът от глог.

  • Здравословни проблеми

Изявата на определени остри или хронични заболявания може да подейства като отключващ фактор за изява и на сомнамбулизма. В тази група попадат и физически, и емоционални проблеми като мигрена, предменструален синдром, централна или обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака, хипертиреоидизъм, депресия.

  • Хронично недоспиване

Честото лишаване от достатъчно сън също се асоциира с отключване на проблема ходене по време на сън при възрастни. Подобряването модела на съня обикновено помага за бързо елиминиране на нарушението.

  • Странични ефекти от някои лекарства

Проучвания показват, че някои успокоителни и сънотворни лекарства може да променят механизмите на съня в отделните му фази и да доведат до трудно събуждане на човека при позиви за уриниране например. В такива случаи отскачането до тоалетната е в състояние на полусън, като е възможно сомнамбулът изобщо да не открие санитарното помещение.

  • Други външни фактори

Документирани са случаи, когато ходенето на сън се отключва при смяна на леглото, спане на ново и непознато място, при оставане на светеща лампа в спалнята или при често пътуване.

  • Стрес и тревожност

Натрупаният прекомерен стрес и асоциираната с него тревожност е най-честата причина за ходене по време на сън във всяка възраст. Това е и най-лесно преодолимият рисков фактор, като всяка техника за облекчаване на стреса води до елиминиране на проблема.

  • Генетична обремененост

Това е най-сериозният и перманентен предразполагащ към сомнамбулизъм фактор. Той няма как да се елиминира, но ако се вземат мерки за намаляване влиянието на горепосочените фактори, проблемът с ходенето на сън може да се облекчи и при наследствено предразположените хора.

Четете още:

Липсата на сън увеличава 4 пъти риска от простуда

Лимонада от куркума бори стрес и тревожност

Автор: Мария С.

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *