Срещу детската есенна депресия – давайте сокове

Защо детето е тъжно през есента? И как да преодолеем есенната меланхолия с помощта на плодови и зеленчукови сокове?

През есента често се чувстваме тъжни без причина. Избягваме шумни компании и срещи с приятели, прекарваме повече време сами, като се отдаваме на негативни настроения.
Смятате, че само възрастните са тъжни? Преди 40-50 години, депресията се считаше за проблем на възрастните. Днес вече говорим и за детска депресия. Децата, както и възрастните също тъгуват. Според твърденията на психотерапевтите, на този фон при децата се наблюдават редица соматични разстройства: стомашни или чревни колики, кошмари, екзема, главоболие и други разстройства.
През есенния период родителите трябва да бъдат особено внимателни. Ако детето ви няма апетит, ако е в депресивно настроение, има лоши оценки в училище, както и конфликти с приятели, тогава детето ви е обвзето от есенна депресия.

Защо през есента децата са тъжни?

Първо, през есента дневната светлина значително намалява, което има отрицателен ефект върху настроеието. В допълнение, детето в този период има по-малко възможности да играе навън.
Една от основните причини за есенната депресия е липсата на витамини. Липсата на тези биологично активни вещества се отразява не само на работата на органи и системи, но също така оказва огромно влияние на настроението на човек, особено на дете. Депресията лесно води до настинки и други остри респираторни вирусни инфекции, които са чести през есента. Освен това, имунната система на детето все още не е оформена и е лесно податлива на вирусни инфекции. Това важи особено за деца, които са влезли в детска градина или училище, както и за деца, които трябва да учат в ново училище. Новият колектив е стрес за всяко дете, който се отразява отрицателно на здравословното му състояние и настроение.

Как да се справим?

Първата препоръка на лекарите за борба срещу депресията е чистият въздух и витамините. Ходете по-често на улицата. Особено ако денят е слънчев, не пропускайте възможността да се насладите на слънцето. Доставката на витамини е най-добре да се попълни с техните естествени източници. Идеалните кандидати за това са соковете. Ето защо, включвайте в диетата на децата си плодови и зеленчукови сокове. Те съдържат не само голям брой витамини, но и не по-малко важни микроелементи, които участват активно в борбата срещу стреса и депресията.

Антистресова триада

По време на сезонната депресия много лекари препоръчват „сокова терапия“, тъй като соковете съдържат в достатъчни количества три незаменими компонента, с помощта на които, тялото се справя със стреса:
• Витамин С. Аскорбиновата киселина има благоприятен ефект върху функционирането на имунната система, предпазвайки тялото от инфекции. Освен това е установено, че витамин С предотвратява отделянето на кортизол – основният хормон на стреса, който се произвежда от надбъбречните жлези в отговор на стреса. Този витамин се съдържа в почти всички зеленчукови и плодови сокове.
• Магнезий. Този витамин въздейства благоприятно върху централната нервна система и подобрява притока на кръв към сърцето, като подобрява цялото кръвообращение. Освен това, магнезият има противовъзпалително действие върху тялото, като по този начин помага на тялото да преодолее стреса и депресията. Този елемент се съдържа в почти всички сокове.
• Витамини от група В (В1, В2, В6, В12). Те произвеждат в човешкото тяло серотонин – хормонът на щастието. Най-много витамини В се съдържат в доматения и портокаловия сок.
Лекарите съветват, през есенния сезон да се пият най-малко 1-2 чаши сок. Когато избирате този или онзи сок, обърнете внимание на опаковката. Желателно е, това да е непрозрачна опаковка, тъй като светлината е вредна за почти всички витамини. Добър избор е сок в картонена опаковка. Тя надеждно  защитава съдържанието от светлина, въздух, влага и микроорганизми.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *