Тайните свойства на естрагона

Естрагонът е братовчед на пелина и популярно лековито растение в тибетската и арабска медицина. Наричан е още тарос.

В средиземноморските кухни билката е много популярна като подправка  Ценните свойства на това ароматично многогодишно растение се дължат на съдържащите се в листата големи количества етерични масла, каротин и кумарин. Пресният естрагон съдържа витамините А, В1, В2, С, както и минерални вещества като калий магнезий, желязо и фосфор, а също танини и смоли., наричан още тарос.

Таросът принадлежи към семейство Asteraceae от рода: Artemisia и научното му име е Artemisia dracunculus. Счита се че родината на естрагона е Централна Азия, може би Сибир. Руският естрагон (A. dracunculoides) е по-силен. Той обаче е не с така изразен вкус като разновидностите, отглеждани в Средиземноморието и затова не се предпочита толкова като подправка.

Използва се в оцети, масла, маринати и салати.

Естрагонът е известен с полезните си свойства

Тя се препоръчва при:

  • апетит, нарушена дейност на храносмилателния тракт, спазми в стомаха. Билката възстановява дейността на стомашно-чревния тракт, нормализира апетита като подобрява синтеза на стомашен сок и снижава възпалителните процеси.
  • успокоява нервната система
  • полезен е при заболявания на кръвта и сърдечносъдоват асистема

Използва се при диети с ниско съдържание на натрий.

В народната медицина естрагонът се използва като противоскорбутно, диуретично и тонизиращо средство при авитаминоза. Полезен е при заболявания на кръвта и на сърдечносъдовата система. Естрагонът оказва общо укрепващо действие и успокоява нервната система. Използва се в диети с ниско съдържание на натрий.

Пресният тарос има една от най-високите антиоксидантни стойности като източник на храна сред билките. Общата му измерена стойност по скалата ORAC (способност за усвояване на кислородни радикали) е 15,542 тролекс единици на 100 г.

Лабораторни изследвания показват, че някои съединения в билката спират тромбоцитната активация, предпазвайки от натрупването на тромбоцити и от отлагането им по стените на кръвоносните съдове. Те по този начин помагат за предпазване от образуването на тромби вътре в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка и следователно пазят от инфаркт и инсулт.

  • Билката е много богат източник на витамини като витамин C, витамин A, както и на витамини от В комплекс групата като фолиева киселина, пиридоксин, ниацин, рибофлавин и т.н., които функционират като антиоксиданти, както и като спомагащи метаболизма вещества.
  • Таросът е отличен източник на минерали като калций, манган, желязо магнезий, мед, калий и цинк. Манганът се използва от тялото като вещество, съдействащо на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (СОД). Желязото е особено важно за клетъчното дишане (съ-фактори за ензима цитохром-оксидаза) и за производството на кръвни телца.

 Противопоказания

  • Етеричното масло в тароса, естрагол може да причини раздразнение на кожата при някои хора.
  • Освен това, според „Научния съвет по храните към Европейската комисия” естраголът и неговия метаболит 1′-hydroxyestragole могат да причинят чернодробни тумори на лабораторни животни. Ето защо, намаляването на прекомерното излагане на естрагон и ограничаването на нивата на употребата му са препоръчителни.

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *