Върбинка: 5 ползи от универсалната билка

Върбинка е по-малко известно билково лекарство, но има дълга история на медицинска употреба, когато става дума за различни системи в организма. В традиционната билкова медицина, тя се използва за лечение на главоболие, безсъние, депресия, безпокойство, бъбречни камъни, подагра, жълтеница и др. Тя също така е била използвана за подобряване на кърменето за кърмещи майки и като естествено лечение за болезнена менструация.

Има ли Върбинката магически свойства? Ако започнете да проучвате тази билка, ще видите доста интересна информация, дори и да се предположи, че тя има магически сили.

Върбинка принадлежи към растителното семейство Verbenacea, за да не се бърка с лимонената Върбинка. Лимонената Върбинка е напълно различно растение. Съществуват и сортове vervain, включително син Върбинка (Verbena hastata) и бял Върбинка (Verbena urticifolia).

Какво представлява Върбинка? Това е тънко многогодишно растение с назъбени листа и малки, бледолилавоцветни цветя на безлистни шипове. Къде расте? Върбинка вероятно е родом от Европа, по-специално в средиземноморския регион, но е натурализиран в други части на света, включително в Северна Америка.

3 ползи за здравето от Върбинка

Традиционните употреби на тази билка са много, но какво показват научните изследвания, когато става дума за ползи от Върбинка? Нека да погледнем!

1.Противовъзпалителни

Както често споменаваме, възпалението е в основата на повечето заболявания. Когато можете да намалите възпалението в организма, можете да подобрите толкова много общи, хронични и дори сериозни здравни проблеми. Едно от предимствата на Vervain е способността му да намалява възпалението както външно, така и вътрешно.

Изследванията, публикувани в международното списание Planta Medica, разглеждат ефектите на редица екстракти на Върбинка (извлечени по различни начини), когато се дават устно на животните. Изследователите установили, че всички екстракти на веверин „предизвикват забележителна противовъзпалителна активност“. Освен това екстрактите показват способност за намаляване на гастроинтестиналното увреждане.

2.Релаксант против тревожност

Изследванията, публикувани през 2016 г., разглеждат възможните положителни ефекти на Върбинката върху нервната система. Изследването използва животни. Изследователите установяват, че суровият екстракт от Върбинка подобрява отговора при припадъци. Също така се намалява времето необходимо за заспиване, докато се увеличава продължителността на съня за субектите. Изследването заключава, че резултатите от тях „показват, че Verbena officinalis има антиконвулсантни, анксиолитични и седативни свойства, които осигуряват научна основа за неговото медицинско приложение при различни неврологични заболявания като епилепсия, тревожност и безсъние.“

3.Антимикробни и антибактериални

Проучванията показват, че Verbena officinalis притежава както антибактериални, така и антимикробни способности. Нещо, което е антибактериално, може да убие бактериите или да предотврати развитието на бактерии, докато антимикробното означава, че дадено вещество може да убие и да предотврати разпространението на бактерии, както и гъбички и определени вируси. Едно научно изследване, публикувано през 2016 г. в „Journal of Medicinal Food“, разглежда етеричното масло vervain като възможна алтернатива на традиционните химически пестициди. Те установили, че етеричното масло от веервин е успешно способно да спре растежа на някои специфични нежелани растителни и човешки патогени по дозово зависим начин.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *