Витамин Е – какво съдържа и кой наистина се нуждае от него

Витамин Е често се предписва на пациенти, които се лекуват от различни заболявания. Тъй като този витамин принадлежи към така наречените витамини на репродукрютивната система, той често се използва в гинекологията и акушерството. Смята се, че витамин Е участва активно в развитието на яйцеклетките и е изкючително важен за развитието на плода. Лекарите го препоръчват както по време на бременност, така и по време на планирането.

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките от патологична пероксидация, което води до тяхното застаряване и смърт. Пероксидното окисление играе важна роля в развитието на злокачествените процеси в организма, така че се смята, че антиоксидантите предпазват от рак. С липсата на витамин Е, клетките стават податливи на действието на токсични вещества, увреждането е по-бързо, имунитетът е отслабен.

Предвид тези данни, продажбите на препарати, съдържащи витамин Е, станаха много печеливши. Но колко оправдано е това вълнение за витамин Е? Нека се опитаме да разберем.

Какво е всъщност витамин Е?

Има няколко естествени активни форми на витамин Е: токофероли и токотриеноли. Те имат подобна структура, но могат да се свързват с различни молекули, т.е. различните форми на витамина засягат тялото по различни начини.

Най-активната форма на витамин Е, е алфа-токоферолът и веществата от неговия метаболизъм (метаболити).

Витамин Е е част от клетъчната мембрана и показва защитни свойства, предпазващи клетките от окислителни продукти (окисляване). Той действа върху червените кръвни клетки (еритроцити), което им позволява да преминават по-лесно през кръвоносните съдове и да не се залепват към стените на съдовете. Непряко, витамин Е може да отпусне мускулите и да предизвика незначително разширяване.

Витамин Е играе важна роля за много тъкани и органи на човека. Необходим е за нормален растеж на тялото, за развитието на нервната система, мускулите, черния дроб и други органи. Най-голямо количество витамин Е се концентрира и съхранява в мастната тъкан.

Антиоксидантни свойства на витамин Е

Както вече казахме, витамин Е е цяла група от мастноразтворими вещества. Както мнозина вярват, основната цел на тези вещества е улавянето и неутрализирането на свободните радикали -увредените молекули на йони от различен произход.

Свободните радикали са част от нашата физиология и постоянно присъстват в нашето тяло. Това означава, че в нормално състояние те са норма. Въпреки това, при определени обстоятелства (заболяване, стрес, умора, намален имунитет), количеството на свободните радикали се увеличава, което може да доведе до усложнения на заболяването или влошаване на състоянието. От биохимична гледна точка свободните радикали са доста агресивни вещества, чието увеличение може да навреди на тялото.

Процесите, при които се образуват свободните радикали, се наричат окислителни процеси. Съответно веществата, които неутрализират тези процеси, се наричат антиоксиданти.

В човешкото тяло винаги има различни антиоксиданти, а витамин Е в никакъв случай не е най-активният от тях. Антиоксиданти са витамини С и А, алфа-липоеви, пикочни киселини и др. Сега има много информация за антиоксиданти като ресвератрол, куркумин, делфинидин, пикогенол и др. Витамин Е в сравнение с тези природни вещества е много слаб антиоксидант. И въпреки това лекарите упорито продължават да предписват лекарства, съдържащи тази или онази форма на витамин Е.

Естествени източници на токоферол са слънчогледови семки, ядки (бадеми, лешници, орехи), зърнени храни (елда, ориз, овес), бобови растения (грах, фасул), някои зеленчуци (спанак, магданоз, брюкселско зеле, целина, моркови, лук).

Асимилация на витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин и мазнините са необходими за нормалното му храносмилане. Важна връзка във веригата на разпадане на мазнини и структури, подходящи за абсорбиране от червата, е жлъчката. Съответно, патологията на черния дроб и жлъчния мехур (хепатит, холецистит, холелетиаза) може да взаимодейства с абсорбцията на витамин Е.

Чрез стените на червата 15-45℅ от токоферола влизат в клетките на тялото. С кръвта част от модифицирания витамин Е попада в черния дроб, където се извършват серия от биохимични реакции и след това се отделят в кръвния поток и жлъчката като токоферол.

До 90℅ от общия витамин Е в човешкото тяло е в мастната тъкан, най-често в клетъчната мембрана на мастните клетки. В мастните клетки токоферолът бавно се превръща в гама-токоферол (процесът на преобразуването отнема около две години) и след това количеството на гама-токоферол постепенно намалява със 70℅ докато процесът продължава и процесът на заместване се извършва непрекъснато.

Кой се нуждае от витамин Е

Учените още не знаят със сигурност защо витамин Е се натрупва в тялото. Смята се, че с храната модерния човек получава достатъчно витамин Е, така че няма нужда от допълнителен прием. Въпреки това, има няколко категории хора, които могат да имат недостиг на този витамин.

Първата група включва преждевременно родени новородени. Тъй като при кърмачета до една година процесът на асимилация на мазнините все още не е съвършен, дефицитът на витамин Е при тях може да се прояви чрез инфекции и увреждане на ретината. За съжаление, няма препоръка за дневна доза витамин Е за новородени и деца, ненавършили годинка.

Втората категория хора, са тези, които страдат от вродени храносмилателни смущения. В по-голямата си част това са патологии, при които процесът на асимилация на мазнини се нарушава. В този случай в тялото има недостиг на много вещества, чието усвояване зависи от мастните киселини.

По-често дефицитът на витамин Е се проявява при хора със заболявания на нервната система (невропатия, атаксия), мускулни (миопатия), на ретината (ретинопатия) и намаляване на защитните сили на организма. Тъй като мастноразтворимите форми на витамин Е при такива хора не се усвояват, като профилактика и лечение им се предписват водоразтворими, синтетични форми на витамин Е под формата на мултивитамини.

Третата категория хора, които се нуждаят от компенсация на недостига на витамин Е са пациенти със стомашно-чревни заболявания. Симптомите на недостиг моат да бъдат придружени със заболявания на перния дроб (цироза, хепатит).

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *