Какво наистина знаем за витамин С?
апр.22

Какво наистина знаем за витамин С?

„Укрепва имунната система“, ще отговорят повечето хора. Това е вярно, но неговата полезност не се ограничава само с това.     В научните среди, витамин С има много почитатели: той се проучва в много страни, разкрива нови свойства и доказва на практика своята полезност за организма. Увеличава имунитета Ще обясним как го прави. Лимфоцитите или белите кръвни клетки са известни като „войници“ на имунната система,...

Прочети Още
Кайсиево брашно: витаминна бомба
апр.20

Кайсиево брашно: витаминна бомба

Кайсиевото брашно е натурален продукт, произведен от остатъчната част на студено пресовани кайсиеви ядки. Те се използват за добив на масло, а продуктът от тях се обработва и смила. Брашното от кайсиеви ядки е питателна храна, съдържаща много хранителни вещества, витамини и минерали като: калций, калий, натрий, желязо, фосфор, ниацин, фибри, фитостероли и витамин B17, познат още като амигдалин. Счита се, че последният има...

Прочети Още
Пурини: за какво са важни и къде се съдържат
апр.18

Пурини: за какво са важни и къде се съдържат

Пурините са естествени вещества, които се съдържат във всички клетки на нашето тяло и практически, във всички хранителни продукти. Тези вещества са приобщени в химичната структура на нашите гени, също в тези на растенията и животните. Относително малко продукти включват в състава си концентрирано количество пурини. В повечето случаи това е протеиновата храна: месни изделия, риба и морски продукти (скумрия, сардина, миди), също дрожди....

Прочети Още
11 продукти за здрави паращитовидни жлези
апр.17

11 продукти за здрави паращитовидни жлези

Кои са паращитовидните жлези и как да поддържаме здравето им? Паращитовидните жлези са четири неголеми щитовидни жлези, произвеждащи паратироиден (паратхормон, ПХТ) хормон и калцитонин, които от своя страна регулират нивото на калций в организма така, че нервната и двигателна системи да функционират нормално. Ако нивото на елемента е под определеното, ПХТ стимулира специалните клетки, които извличат калция от костната тъкан. Ако пък...

Прочети Още
Фактори за ранно побеляване на косата
апр.04

Фактори за ранно побеляване на косата

Побелялата коса е знак за старостта, но не е съвсем така. Обикновено посивяването е характерно за хората между 30 и 50-годишна възраст, но поради стрес, напрежение и други рискови фактори, се наблюдава и в по-ранна възраст. Колкото и да е неприятен за мнозина, процесът на побеляване на косата е съвсем естествен. Меланинът е пигментът, от който зависи цвета на космите. Колкото повече остаряваме, толкова повече количеството му в...

Прочети Още
Здравословните ползи от розовата сол са обект на специална наука
мар.29

Здравословните ползи от розовата сол са обект на специална наука

С какво розовата сол е по-полезна от бялата ? Ползването на розова сол е важна част от съвременното течение за поддържане на близък контакт с природата и ползване на естествени и био продукти. Тази тенденция се поддържа от редица проучвания, които доказват благоприятния ефект на розовата сол и много по-слабите й негативни ефекти върху здравето в сравнение с бялата сол. Розовата сол дължи приятното си оцветяване и полезните си действие...

Прочети Още
Витамини срещу умора
мар.29

Витамини срещу умора

Едно от най-честите оплаквания, с които хората се обръщат към лекаря, е хроничната умора. И тази умора не е свързана с физическа работа. Понякога работата ни не е толкова натоварваща, имаме достатъчно време за почивка, но въпреки това се чувстваме изморени. С какво може да бъде свързано? Вероятно синдромът на хроничната умора е свързан с липсата на определени витамини. Нека видим какви витамини ни помагат да се борим с умората....

Прочети Още
Необходими витамини за здрави очи
мар.28

Необходими витамини за здрави очи

Ако искате да се радвате на здрави очи, вижте на кои 6 хранителни вещества трябва да наблегнете. Когато става въпрос за здрави очи и храна, вероятно първата асоциация, която ви идва наум, са морковите. Всъщност консумацията на моркови няма да подобри вашето зрение, тя е по-скоро превантивна мярка срещу влошаващото се зрение с напредването на възрастта. Все пак морковите са полезни за очите, тъй като в тях се съдържа витамин А –...

Прочети Още
Витамините и минералите са ключови за нашето здравословно състояние
мар.26

Витамините и минералите са ключови за нашето здравословно състояние

  Ролята на 10 витамини и минерали за нашето здраве Витамините и минералите са ключови за нашето здравословно състояние. Знаем ли обаче за какво са полезни отделните витамини и минерали и как да си ги набавим по естествен начин. Събрахме за вас 10 от най-важните витамини и минерали и най-важното, което трябва да знаете за тях. Витамин А За какво е полезен: Витамин е ключов за здравето на очите, за цялостното развитие и растеж при...

Прочети Още
8 начина да преборите хроничната болка без лекарства
мар.21

8 начина да преборите хроничната болка без лекарства

Противовъзпалителните хапчета са свързвани със сърдечна недостатъчност – ето защо си заслужава да опитате някои безрискови алтернативи за обезболяване. Без значение дали имате стара спортна травма, или ви боли гърбът от седене на бюрото, излекувайте се без употреба на парацетамол, аналгин или ибупрофен. Повечето хора страдат от хронични болки – в гърба, в кръста, в мускулите на краката, но всъщност има как да се справят с тях...

Прочети Още
3 начина да предпазим кожата си по време на полет
мар.19

3 начина да предпазим кожата си по време на полет

Полетът може да навреди на кожата ви, която става уморена и изтощена, защото въздухът на голяма височина има по-малко влага. Инвестирайте в качествени овлажнители с витамин Е, балсами за устни и пийте вода по време на пътуването, съветват експерти. Върху какво още да обърнете внимание по време на полет? Овлажнител Грижата за кожата е още по-важна по време на полет, за да се избегнат ефектите от турбуленцията.Затова винаги е добра идея...

Прочети Още
За какво е полезна кокосовата вода?
мар.15

За какво е полезна кокосовата вода?

Кокосови палми се откриват в над 90 тропически страни по света, покривайки огромни територии. Това позволява биопродуктите, добивани от кокосови орехи, да стават все по-популярни и достъпни. Сред тях освен вкусните стърготини се открояват още 2 продукта – кокосовото мляко и кокосовата вода. Въпреки че се добиват от една и съща суровина, добре е да се знае, че това са различни по състав продукти. Кокосовият орех е източник на редица...

Прочети Още