Летни витамини – ще продължат ли да действат през цялата година?
авг.30

Летни витамини – ще продължат ли да действат през цялата година?

Яжте плодове и зеленчуци, така че да ви стигнат за цялата година! Това мнение се споделя от мнозина, но, уви, нашата физиология има съвсем различно мнение по този въпрос. Защо не можем да наситим организма с витамини за цяла година, и какво да направим, за да се избегне хиповитаминоза?  ВИТАМИНИ В ЛЯТО И ЗИМА Първо, нека разберем дали през лятото има толкова много витамини, колкото си мислим. Има такава шега, че повечето от витамините...

Прочети Още
Витамин D ще ви помогне да преодолеете метаболитния сонром
авг.15

Витамин D ще ви помогне да преодолеете метаболитния сонром

Метаболитният синдром се придружава с увеличаване на теглото на мазнините около корема, хиперинсулинемия, хипертония , нарушения на въглехидратния и липидния метаболизъм. Това състояние често предхожда захарния диабет , но за неговото развитие само мазнините и сладките храни не са достатъчни. Изследвания при мишки са показали, че метаболитният синдром се комбинира с дефицит на витамин D . – Ние вярваме, че поддържането на високи...

Прочети Още
Витамини срещу умора
авг.04

Витамини срещу умора

Едно от най-честите оплаквания, с които хората се обръщат към лекаря, е хроничната умора. И тази умора не е свързана с физическа работа. Понякога работата ни не е толкова натоварваща, имаме достатъчно време за почивка, но въпреки това се чувстваме изморени. С какво може да бъде свързано? Вероятно синдромът на хроничната умора е свързан с липсата на определени витамини. Нека видим какви витамини ни помагат да се борим с умората....

Прочети Още
Какви ползи за здравето ни дава горчицата
апр.26

Какви ползи за здравето ни дава горчицата

Подвеждайки се по факта, че горчицата най-често се ползва за подправяне на бургери, дюнери и други бързи и нездравословни храни, сме склонни да гледаме на самата нея също като на продукт без полезни качества и дори с негативни такива. А истината е, че горчицата освен универсален кулинарен сос е и много полезен хранителен продукт. Горчицата се приготвя от смляно синапено семе, към което се прибавят вода, оцет, сол и растителна мазнина....

Прочети Още
Как да третираме правилно кожата на гърба
апр.25

Как да третираме правилно кожата на гърба

Само честото излагане на влияниетo на външните фактори е причина кожата на лицето да е най-обичайното място по тялото ни, където да се локализира акнето. Освен по лицето обаче кожният проблем може да се наблюдава въру всяка зона на тялото ни, а гърбът е втората най-често засягана зона. Над половината от хората с акне по лицето имат същия проблем и по гърба си. Специфичното в случая е, че акнето по гърба може да бъде по-продължителен и...

Прочети Още
Какво наистина знаем за витамин С?
апр.22

Какво наистина знаем за витамин С?

„Укрепва имунната система“, ще отговорят повечето хора. Това е вярно, но неговата полезност не се ограничава само с това.     В научните среди, витамин С има много почитатели: той се проучва в много страни, разкрива нови свойства и доказва на практика своята полезност за организма. Увеличава имунитета Ще обясним как го прави. Лимфоцитите или белите кръвни клетки са известни като „войници“ на имунната система,...

Прочети Още
Кайсиево брашно: витаминна бомба
апр.20

Кайсиево брашно: витаминна бомба

Кайсиевото брашно е натурален продукт, произведен от остатъчната част на студено пресовани кайсиеви ядки. Те се използват за добив на масло, а продуктът от тях се обработва и смила. Брашното от кайсиеви ядки е питателна храна, съдържаща много хранителни вещества, витамини и минерали като: калций, калий, натрий, желязо, фосфор, ниацин, фибри, фитостероли и витамин B17, познат още като амигдалин. Счита се, че последният има...

Прочети Още
Пурини: за какво са важни и къде се съдържат
апр.18

Пурини: за какво са важни и къде се съдържат

Пурините са естествени вещества, които се съдържат във всички клетки на нашето тяло и практически, във всички хранителни продукти. Тези вещества са приобщени в химичната структура на нашите гени, също в тези на растенията и животните. Относително малко продукти включват в състава си концентрирано количество пурини. В повечето случаи това е протеиновата храна: месни изделия, риба и морски продукти (скумрия, сардина, миди), също дрожди....

Прочети Още
11 продукти за здрави паращитовидни жлези
апр.17

11 продукти за здрави паращитовидни жлези

Кои са паращитовидните жлези и как да поддържаме здравето им? Паращитовидните жлези са четири неголеми щитовидни жлези, произвеждащи паратироиден (паратхормон, ПХТ) хормон и калцитонин, които от своя страна регулират нивото на калций в организма така, че нервната и двигателна системи да функционират нормално. Ако нивото на елемента е под определеното, ПХТ стимулира специалните клетки, които извличат калция от костната тъкан. Ако пък...

Прочети Още
Фактори за ранно побеляване на косата
апр.04

Фактори за ранно побеляване на косата

Побелялата коса е знак за старостта, но не е съвсем така. Обикновено посивяването е характерно за хората между 30 и 50-годишна възраст, но поради стрес, напрежение и други рискови фактори, се наблюдава и в по-ранна възраст. Колкото и да е неприятен за мнозина, процесът на побеляване на косата е съвсем естествен. Меланинът е пигментът, от който зависи цвета на космите. Колкото повече остаряваме, толкова повече количеството му в...

Прочети Още
Здравословните ползи от розовата сол са обект на специална наука
мар.29

Здравословните ползи от розовата сол са обект на специална наука

С какво розовата сол е по-полезна от бялата ? Ползването на розова сол е важна част от съвременното течение за поддържане на близък контакт с природата и ползване на естествени и био продукти. Тази тенденция се поддържа от редица проучвания, които доказват благоприятния ефект на розовата сол и много по-слабите й негативни ефекти върху здравето в сравнение с бялата сол. Розовата сол дължи приятното си оцветяване и полезните си действие...

Прочети Още
Необходими витамини за здрави очи
мар.28

Необходими витамини за здрави очи

Ако искате да се радвате на здрави очи, вижте на кои 6 хранителни вещества трябва да наблегнете. Когато става въпрос за здрави очи и храна, вероятно първата асоциация, която ви идва наум, са морковите. Всъщност консумацията на моркови няма да подобри вашето зрение, тя е по-скоро превантивна мярка срещу влошаващото се зрение с напредването на възрастта. Все пак морковите са полезни за очите, тъй като в тях се съдържа витамин А –...

Прочети Още