Витамини или токсини

Зеленчуци и плодове – основни доставчици на влакна, които играят важна роля във функционирането на стомашночревния тракт, нормализирането на метаболизма на мазнините и отделянето на холестерол. Консумирането на плодове и зеленчуци повишава имунните свойства на организма и осигурява защита срещу заболявания. Много зеленчуци и плодове се прилагат успешно в терапевтични диети.

Диетолозите препоръчват хранене с поне 3-4 порции (една чаша нарязани плодове или зеленчуци) на ден.

Според правилата на здравословното хранене, плодовете и зеленчуците трябва да се ядат предимно сурови. Добре е да се консумират сезонни плодове и зеленчуци.

Витамините в плодовете се абсорбират от тялото. Те намаляват нивото на холестерол в кръвта. Холестеролът се приема с животинските продукти. В растителните храни няма холестерол, но те съдържат пектин, който помага за премахване на холестерола.

Летните плодове и зеленчуци съдържат много вода и през лятото могат да ни спасят от глад и жажда. Това е много здравословна храна, но почти всички плодове преминават през различни процедури, за да се удължи срокът им на годност или за стимулиране на узряване. Не е изненада, че плодовете в такъв случай съдържат химикали, вредни за тялото ни.

Как да съхраняваме плодове

Черен и червен касис, къпини, малини и боровинки , веднага след събиране се охлаждат до точка на замръзване, а след това се поставят в контролирана атмосфера. При тези условия те могат да се съхраняват в продължение на две седмици до два месеца. В някои страни обаче, плодовете се облъчват с радиация, която може да удължи срока на годност с още една седмица. Тези технологии са широко използвани в Китай и САЩ. Разбира се, ние говорим за микродози, но засега няма доказателства, че те са безопасни за хората в дългосрочен план. Без хладилни и специални средства, плодовете могат да се съхраняват не повече от 12 часа. Изключение правят сините и червените боровинки, които в студена вода или хладилник, могат да се съхраняват в продължение на 10 месеца до една година. Разбира се можете да взимате и хранителни добавки Витамини, като тези на фармацефтичната фирма Булгарикус.

Третиране на картофите

Това са няколко процедури. Първата е още докато те растат и се третират с различни химикали срещу вредители и болести. След това е обработването срещу прорастване на клубени. За целта се използват нетоксични или ниско токсични препарати.

Круши

Обикновено се обработват с антисептици за по-дълго съхранение. Използват се препарати със смес от естери и мастни киселини.

Ябълки

Третират се със смес от восък, парафин и сорбинова киселина. Сорбиновата киселина е консервант, който потиска развитието на микрофлората (ако попадне в червата, киселината може да предизвика дисбактериоза). Ето защо, някои ябълки изглеждат така, сякаш току-що са били откъснати от дървото. По този начин те могат да се съхраняват до една година. Ако ябълките са лепкави на пипане, това означава, че са третирани с бифенил.

Цитруси

Обикновено се третират с восък и фунгициди. Най-често използваният фунгицид е дифенил. Той е без мирис, цвят и вкус, така че хората не могат да го видят и често белят кората на цитрусите без да ги мият. Така дифенилът остава по пръстите и влиза в тялото заедно с плода. Опасното в случая е, че в Европа и САЩ, дифенилът е забранен, като канцероген. Така че, цитрусовите плодове трябва задължително да се мият.

Много от сушените плодове, които се произвеждат в голям мащаб, се третират със серен диоксид – токсично неорганично съединение, което се използва като консервант и благодарение на него, плодовете запазват първоначалния си цвят.

Грозде

Запазване на гроздето е доста трудно, така че преди транспортирането и съхранението се използва калиев метабисулфат и таблетки, равномерно разпределени в контейнерите под хартията. Тези таблетки отделят във въздуха серен диоксид, който запазва гроздето. Затова гроздето трябва да се мие много старателно под течаща вода

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 1 =