Витамини при лечението на сърдечносъдови заболявания

Сърцето е изключително адаптивно към благоприятното въздействие на антиоксиданти и хранителни добавки. Но както е известно,  от лекарството до отровата има само една доза. . .

За нормалното функциониране на тялото са необходими значителни количества витамини и минерали. И много хора смятат, че колкото повече взимат от тях, толкова по-добре. Но имайте оредвид, че „повече“е полезно само при определени условия на недостиг, в резултат на недостатъчен прием на витаминозна храна, нарушена абсорбция или повишена нужда на някои тъкани .

Трябва да се помни, че рутинното прилагане на допълнителни хранителни микроелементи в диетата, при липса на състояния на недостиг, има съмнителна полза, а в някои случаи може да бъде и вредно.

В тази статия ще разгледаме въздействието на някои витамини върху сърдечно-съдовата система, когато се приемат високи дози.

Обосновка на използването на хранителни добавки за поддържане на сърдечно-съдовата система

Сърцето се състои от приблизително 5 хиляди митохондрии, и тъй като е орган, кпйто функционира в условия на високо съдържание на кислород, е изложено на окислителния стрес на свободните радикали. За щастие, сърцето е също и много “ отзивчиво“ за благоприятното въздействие на антиоксиданти и хранителни добавки.

Терминът „хранителни“ включва голямо разнообразие от добавки, които се продават без рецепта. В тях се съдържат компоненти, които обикновено присъстват в тялото или могат да се набавят от естествени източници (като аминокиселини и витамини от растенията)

Мултивитамини

Витамин Е

Смята се, че антиоксидантните и антикоагулантни свойства на витамин Е, са протектори по отношение на инфаркт на миокарда и тромботичен инсулт. Обикновено се приема, че окисляването на ненаситени мастни киселини в LDL частици (липопротеини с ниска плътност) е и сновен фактор за атеросклерозата.

Витамин Е блокира верижната реакция на липидната преоксидация чрез улавяне на междинни прекси-радикали. Въпреки това, различните проучвания, показват различни данни.

Изследвания, проведени от Британската сърдечна асоциация, обхващащи 25 536 души, изложени на риск от сърдечно заболяване, не са показали никакви ползи от допълнителното въвеждане на витамин Е (600 мг дневно) по отношение на заболеваемст и смъртност.

От друга страна, едно по-ново проучване показва, че приложението на 100 или 200 млг витамин Е, води до значтелно подобряване на еластичостта на артериите. Също така, неотдавнашен доклад за изседване на здравето на жените, показва, че жени, които са получавали допълнително витамин Е, снижават риска от тромбоемболични венозни заболявания.

В същото време, като се имат предвид многобройните проучвания и изследвания, обосновката за използването на витамин Е при здрави хора и такива, със сърдечно-съдови заболявания, остава спорна.

Витамин С

Витамин С е не само акцептор антиоксидант, но също действа синергично с витамин Е, за намаляване на количествата на преоксидни радикали. Витамин С помага за нирмализиране на ендотелната вазодилаторна функция при пациенти със сърдечна недостатъчност, чрез увеличаване на количеството на азотен кислород.

Британски учени са установили, че по-високите нива на витамон С в кръвта, са били пряко свързани със смърт по различни причини и по-специално, смърт от коронарна болест на сърцето при мъжете, както и при жените.

Резултати от други проучвания показват обаче, допълнителни ползи на приложение на витамин С (250 мг дневно( по отношение на заболеваемостта  и смъртността при пациенти с висок риск от сърдечносъдови заболявания).

Следва, също така, да се избягва използването на големи дози витамин С (500 млг дневно) при пациенти, предразположени да развият състояния, характеризиращи се с натрупване на желязо. Допълнителното приложение на витамин С може да доведе до токсичност в организма, при наличието на големи количества желязо. Затова, високи дози витамин С не се препоръчват на хора с генетични заболявания като наследствена хемохроматоза, таласемия или други заболявания, които допринасят за натрупване на желязо в организма.

Витамин В

Лекуващите лекари и кардиолози трябва да са добре запознати с поддържането на ниивата на витамини от група В , при своите пациенти.

Повечето кардиолози са запознати с идеята за осигуряване на допълнително въвеждане на витамини от група В в лечението на хиперхомоцистеинемията.

Известно е, че витамините от група В значително намаляват нивата на хомоцистеин. Проучвануята показват връзка между по-високите нива на хомоцистеин и по-ниските нива в кръвния серум (в зависимост от дозата витамин В.

Наскоро беше доказано, че лечение с високи дози на фолиева киселина и витамини от група В, не води до намаляване на броя случаи на заболяване от бъбречни болести.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + fifteen =