Витамини за сън: мелатонин, валериана и други

Не можете да спите? Лекарите обясняват причините: начин на живот, твърде много кофеин, твърде малко упражнения и твърде много работа през нощта или телевизия. Но ако промяната на всички тези фактори не е достатъчна, за да си осигурите добър сън през нощта, можете да се обърнете към витамините.

За да се отървете от безсънието, е необходимо на първо място да се определи причината за него. Ако причината за вашето брзсъние е превъзбуда или умора, необходимо е да се помогне на организма да се успокои и да се отпуснете. Това може да стане с помощта на някои средства, които стимулират производството на хормони – серотонин и мелатонин.

Кои са безопасните лекарства, които наистина работят

4 природни добавки за добър сън

 • Чай от лайка (цвят)
 • Мелатонин (добавка)
 • Валериана (капки, таблетки)
 • Кава (растение от семейството на пипера)

Важно: започнете с малки дози, като информирате вашия лекар, какво сте започнали да приемате. Също така, не приемайте в дългосрочен план лекарства за подобряване на съня.

Чай от лайка за добър сън

Хората са използвали чай от лайка, за подобряване на качеството на съня в продължение на хиляди години. Изследванията потвърждават успокояващите свойства на лайката. При японско проучване, проведено върху плъхове, е установено, че екстрактът от лайка, помага за по-бързо заспиване, пради наличето на бензодиазепини (вещества, които помагат при тревожност). Ефективността на чая от лайка, при решаване на проблеми със заспиването и безсънието, варира в различните проучвания. Но учените са единодушни, че лайката има успокояващ ефект и няма странични ефекти.

Важно: използвайте лайката с повишено внимание, ако сте алергични към амброзия (растенията са свързани).

Мелатонин за добър сън

Мелатонинът е естествен хормон, който помага да се регулира цикъла сън-будност (дневните кръгове). Изследванията показват, че мелатонинът не само помага на някои хора да заспиват бързо, но също така, осигурява по-добро качество на съня. Мелатонинът се предлага в две форми – със забавен и незабавен ефект. Ако сте склонни да се събуждате през нощта, по-добре вземете лекарство със забавен ефект. Ако имате проблеми със заспиването, опитайте с лекарство с незабавен ефект.

В допълнение, мелатонинът може да бъде ефективен при лечението на някои нарушения на съня, включително и тези, свързани с разликата в часовите зони. Но проучванията показват, че за да се адаптира организмът към такава драстична промяна, мелатонинъттрябва да се приема в продължение на няколко дни преди пътуването, за да се постигне желания ефект.

Важно: мелатонинът се счита като цяло безопасен за краткотрайна употреба. Въпреки това, той може да увеличи риска от кървене (особено при хора, приемащи варфарин). Така че е по-добре, лекарството да не се дава на деца.

Валериан за добър сън

Коренът от валериана се използва като успокоително лекарство в продължение на повече от 2000 години.

Много проучвания показват, че валериана може да помогне на хората не само да заспиват -по-бързо, но също така може да подобри качеството на съня. Валериана има кумулативно действие и става все по-ефективен с течение на времето., така че е най-добре да го вземате всяка вечер, в продължение на определен период от време.

Важно: при някои хора, валериана може да предизвика стомашно неразположение или главоболие. Валерианът може да се приема от четири до шест седмици.

Кава за добър сън

Кава (растение от семейството на пипера). Екстрактът от корени, традиционно се използва като успокоително. Кава има успокояващ и релаксиращ ефект, без да се нарушава яснотата на ума. Краткосрочното изпплзване на кава е много ефектовно при хора с лека до умерена тревога, но ако не пият алкохол или не вземат лекарства, които се метаболизират в черния дроб.

Съвети за по-добър сън

Преди да започнете да приемате добавки за подобряване на съня, лекарите съветват да опитате следните стъпки:

 • Опитайте се, да сведете шума и светлината до минимум. Използвайте тапи за уши, щори, завеси или маска за очи.
 • Избягвайте да се храните два часа преди лягане.
 • Не пийте напитки, съдържащи кофеин (включително чай и безалкохолни напитки) в продължение на четири  часа преди лягане.
 • Извършване на редовни физически упражнения. Движете се повече. Движениетопомага за намаляване на хормоните на стреса, и съответно, ще ви бъде по-лесно да заспите. Въпреки това, не правете упражнения в продължение на два часа преди лягане. Може да ви е трудно да заспите.
 • Забравете за следобедната дрямка!
 • Опитайте се да не работите през нощта. За да се получи добър сън, мозъкът се нуждае от време, за да се успокои.
 • Не обсъждайте емоционални проблеми, точно преди лягане.
 • Дръжте домашните любимци извън спалнята, ако е възможно
 • Уверете се, че вашата спалня е с добра вентилация, уверете се, че температурата на въздуха в спалнята е чист и помещението е проветрено.
 • Опитайте се да използвате техники за релаксация като медитация или йога.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =