Всичко, което трябва да знаете за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Какво представлява ХОББ?

Хроничната обструктивна белодробна болест или ХОББ е група прогресиращи белодробни заболявания. Най-честите са емфизем и хроничен бронхит. Много хора с ХОББ имат и двете условия.

Емфиземът бавно разрушава въздушните торбички в белите дробове, което пречи на външния въздушен поток. Бронхитът причинява възпаление и стесняване на бронхите, което позволява натрупването на слуз.

ХОББ прави по-трудно дишането. Симптомите може да са леки в началото, като се започне с кашлица и недостиг на въздух. С напредването му може да стане все по-трудно да диша.

Възможно е да имате хрипове и стягане в гръдния кош. Някои хора с ХОББ имат обостряния или възпаление на тежки симптоми.

Основната причина за ХОББ е тютюнопушенето. Дългосрочната експозиция на химически дразнители може да доведе до ХОББ. Това е болест, която отнема много време да се развие.

Диагнозата обикновено включва тестове за изображения, кръвни тестове и тестове за функцията на белите дробове.

Няма лечение за ХОББ, но лечението може да помогне за облекчаване на симптомите, да намали вероятността от усложнения и като цяло да подобри качеството на живот. Медикаментите, кислородната терапия и хирургията са някои форми на лечение.

Нелекуваната ХОББ може да доведе до сърдечни проблеми и влошаване на респираторните инфекции.

Около 24 милиона души в САЩ имат ХОББ. Половината от тях не знаят, че го имат.

Диагностициране на ХОББ

Няма само един тест за ХОББ. Диагнозата се основава на симптоми, физически изследвания и резултати от тестове.

Когато посещавате лекар, не забравяйте да споменете всичките си симптоми. Уведомете Вашия лекар, ако:

 • Вие сте пушач или сте пушили в миналото
 • Вие сте изложени на дразнители на белите дробове по време на работа
 • фамилна история на ХОББ
 • имате астма или други респираторни състояния

Вие приемате лекарства без рецепта или рецепта

По време на физическия преглед лекарят ще използва стетоскоп, за да слуша белите дробове, докато дишате. Въз основа на цялата тази информация, Вашият лекар може да нареди някои от тези тестове, за да получи по-пълна картина:

Спирометрията е неинвазивен тест за оценка на белодробната функция. По време на теста ще поемете дълбоко въздух и след това ще вкарате в тръба, свързана със спирометъра.

Тестовете за изображения включват рентгеново или CT точково изследване. Тези изображения могат да осигурят подробен поглед върху белите дробове, кръвоносните съдове и сърцето ви.

Тест за артериален кръвен газ включва вземане на кръвна проба от артерия за измерване нивата на кислорода в кръвта.

Тези тестове могат да определят дали имате ХОББ или може би някакво друго състояние, като астма или сърдечна недостатъчност.

Лечение на ХОББ

Лечението може да облекчи симптомите, да предотврати усложненията и като цяло да забави прогресията на заболяването. Вашият здравен екип може да включва белодробен специалист (белодробен лекар) и физически и респираторни терапевти.

Бронходилататорите са медикаменти, които помагат за отпускане на мускулите на дихателните пътища, така че да можете да дишате по-лесно. Те обикновено се приемат чрез инхалатор. Глюкокортикостероидите могат да се добавят за намаляване на възпалението в дихателните пътища.

За да намалите риска от други респираторни инфекции, попитайте Вашия лекар дали трябва да получите годишен грипен удар, пневмококова ваксина и тетанус бустер, който включва защита от коклюш или магарешка кашлица.

Кислородна терапия

Ако нивата на кислород в кръвта ви са ниски, можете да получите кислород чрез маска или носни зъби, за да ви помогне да дишате по-добре. Преносимо устройство може да улесни придвижването.

хирургия

Хирургията е запазена за тежка ХОББ или когато други лечения не са успели, което е по-вероятно, когато имате емфизем. Един вид хирургия се нарича bullectomy. Това е, когато хирурзите извадят от белите дробове големи въздушни торбички (була). Друга операция за намаляване на обема на белите дробове е премахването на увредената белодробна тъкан

Трансплантацията на белия дроб е опция в някои случаи.

Промени в начина на живот

Някои промени в начина на живот също могат да помогнат за облекчаване на симптомите или облекчаване на симптомите.

Те включват:

Ако пушите, напуснете. Вашият лекар може да препоръча подходящи продукти или услуги за поддръжка.

Когато е възможно, избягвайте употребата на вторичен дим и химически изпарения.

Получете храната, от която се нуждае тялото ви. Работете с Вашия лекар или диетолог, за да създадете план за здравословно хранене.

Говорете с Вашия лекар за това колко упражнения са безопасни за Вас.

Лекарства за ХОББ

Медикаментите могат да намалят симптомите и да намалят възпаленията. Може да отнеме малко опит и грешка, за да намерите лекарствата и дозировката, които работят най-добре за вас. Това са някои от опциите ви:

Бронходилататори

Лекарствата, наречени бронходилататори, помагат да се разхлабят здравите мускули около дихателните пътища. Те обикновено се приемат чрез инхалатор или пулверизатор.

Краткодействащите бронходилататори траят от четири до шест часа. Можете да ги използвате само когато имате нужда от тях. За продължаващите симптоми съществуват версии с продължително действие, които можете да използвате всеки ден. Те продължават около 12 часа.

Някои бронходилататори са бета-агонисти. Те работят чрез отпускане на затегнати мускули около дихателните пътища. Някои са антихолинергици. Те предотвратяват затягането на мускулите и изчистват слуз от белите дробове. Антихолинергиците могат да се приемат и с пулверизатор.

Кортикостероиди

Понякога бронходилататорите се комбинират с инхалационни глюкокортикостероиди. Използването на двете заедно може да намали възпалението в дихателните пътища и да намали производството на слуз. Кортикостероидите също са на разположение под формата на хапчета.

Инхибитори на фосфодиестераза-4

Това ново лекарство под формата на хапчета намалява възпалението и променя продукцията на слуз. Това обикновено се предписва за тежка ХОББ.

Теофилин

Това лекарство улеснява стягането на гръдния кош и недостиг на въздух. Това може да помогне за предотвратяване на изпарения. Предлага се под формата на хапчета.

Антибиотици и антивирусни средства

Антибиотици или антивирусни средства могат да се предписват, когато развиете респираторни инфекции.

Ваксини

ХОББ увеличава риска от други респираторни проблеми. Поради тази причина Вашият лекар може да ви препоръча да получавате годишен шап, пневмококова ваксина или ваксина срещу магарешка кашлица.

Диетични препоръки за хора с ХОББ

Няма специфична диета за ХОББ, но здравословното хранене е важно за поддържането на цялостното здраве. Колкото по-силен сте, толкова по-способни ще бъде да предотвратите усложнения и други здравословни проблеми.

Изберете разнообразни хранителни продукти от тези групи:

 • зеленчуци
 • плодове
 • зърна
 • протеин
 • мандра

Пийте много течности. Пиенето на 6 до 8 осем чаши без кофеини на ден може да помогне за поддържането на слуз на тънката страна. Това може да улесни премахването на слуз. Ограничете кофеиновите напитки, защото те могат да повлияят на лекарствата и да увеличат загубата на вода. Ако имате сърдечни проблеми, може да се наложи да пиете по-малко, затова говорете с Вашия лекар.

Отидете лесно на солта. Тя задържа вода, която може да предизвика напрежение в дишането.

Теглото има значение. Необходимо е повече енергия за дишане, когато имате ХОББ, така че може да се наложи да приемате повече калории. Ако имате наднормено тегло, може би дробовете и сърцето ви ще трябва да работят по-усилено. Ако сте с наднормено тегло или крехка, дори основната поддръжка на тялото може да стане трудна. Като цяло, като ХБДБ отслабва имунната ви система и намалява способността Ви да се преборите с инфекцията.

Пълният стомах го прави по-трудно за разширяване на белите дробове, като ви оставя без дъх. Ако това се случи, опитайте тези средства:

Изчистете дихателните пътища около час преди хранене.

Разменете три хранения на ден за пет или шест по-малки хранения.

Запазете течности до края, за да се чувствате по-малко пълни по време на хранене.

Вижте тези 5 съвета за диета за хора с ХОББ »

Живот с ХОББ

ХОББ изисква лечение през целия живот. Това означава, че следвате съветите на вашия здравен екип. Има и много неща, които можете да направите сами.

Не забравяйте, че дробовете ви са отслабени. Вие ще искате да избягвате всичко, което може да ги натовари или да доведе до изблик.

Номер едно в списъка с неща, които трябва да се избягва, е пушенето. Ако имате проблеми с отказването, говорете с Вашия лекар за програмите за отказване от тютюнопушенето. Опитайте се да не сте около вторичен дим, химически изпарения, замърсяване на въздуха и прах.

Едно малко упражнение всеки ден може да ви помогне да останете силни. Говорете с Вашия лекар за това колко упражнения са полезни за Вас.

Поддържайте диета с хранителни храни. Избягвайте силно преработени храни, натоварени с калории и сол, но липсват хранителни вещества.

Ако имате други хронични заболявания заедно с ХОББ, важно е да ги управлявате, особено диабет и сърдечни заболявания.

Изчистете бъркотията и рационализирайте дома си, така че да не се използва по-малко енергия за почистване и други домакински задачи. Ако имате напреднала ХОББ, потърсете помощ при ежедневните си задължения.

Бъди подготвен. Носете информацията за спешни случаи с вас и я публикувайте в хладилника. Включете информация за това какви лекарства вземате, както и дозите. Програмирайте аварийни номера в телефона си.

Може да бъде облекчение да говорите с други, които разбират. Обмислете да се присъедините към група за поддръжка. Фондацията за ХОББ предоставя изчерпателен списък на организациите и ресурсите за хората, живеещи с ХОББ.

Какви са етапите на ХОББ?

Една мярка за болестта на ХОББ е поетапна. Етапите са:

Етап 0 – В риск: Симптомите включват кашлица и забележима слуз. Всъщност нямате ХОББ, така че лечението не е задължително. Но внимавайте предупреждението. Ако пушите, спрете сега. Би било разумно да преоценявате вашата диета и упражнения, за да подобрите цялостното здраве. След като имате ХОББ, това не е обратимо или лечимо.

Етап 1 – лек: На този етап някои хора все още не забелязват симптоми, които могат да включват хронична кашлица и повишено производство на слуз. Ако посетите лекар в този момент, вероятно ще започнете да използвате бронходилататор, ако е необходимо.

Етап 2 – Средно: Симптомите стават по-забележими. В допълнение към кашлицата и слузът, може да започнете да изпитвате задух. Може да се нуждаете от дългодействащ бронходилататор.

Етап 3 – Сериозни: Симптомите стават по-чести и може да се появят случайни обриви с тежки симптоми. Може да откриете, че е трудно да функционира нормално. Вашият лекар може да препоръча кортикостероиди, други лекарства или кислородна терапия.

Етап 4 – Много тежък: Симптомите напредват и е по-трудно да се изпълнят ежедневните задачи. Въздухът може да е животозастрашаващ. Може да сте кандидат за хирургично лечение.

Тъй като болестта прогресира, вие сте по-податливи на усложнения, като:

 1. респираторни инфекции, включително настинки, грип и пневмония
 2. сърдечни проблеми
 3. високо кръвно налягане в белодробните артерии
 4. рак на белия дроб
 5. депресия

Има ли връзка между ХОББ и рака на белия дроб?

Навсякъде по света, ХОББ и ракът на белия дроб са основни здравословни проблеми. Тези две заболявания са свързани по няколко начина.

ХОББ и рак на белите дробове имат няколко често срещани рискови фактора. Пушенето е най-големият рисков фактор за двете заболявания. И двете са по-вероятни, ако дишате вторичен дим или сте изложени на химикали или други изпарения на работното място.

Може да има генетично предразположение към развиване на двете заболявания. Също така, рискът от развитие на ХОББ или рак на белия дроб се увеличава с възрастта.

Между 40 и 70% от хората с рак на белия дроб също имат ХОББ. Изследването от 2009 г. стига до заключението, че ХОББ наистина е рисков фактор за рака на белия дроб.

Изследване от 2015 г. показва, че те всъщност могат да бъдат различни аспекти на една и съща болест и че ХОББ може да бъде движещ фактор при рака на белия дроб.

В някои случаи хората не учат, че имат ХОББ, докато не бъдат диагностицирани с рак на белия дроб.

Разбира се, ако ХОББ не означава непременно, че ще получите рак на белите дробове. Все пак имате по-висок риск. Това е още една причина, поради която, ако пушите, отказването е добра идея.

Статистика на ХОББ

Навсякъде по света около 65 милиона души имат умерена до тежка ХОББ. Около 12 милиона възрастни в Съединените щати имат диагноза ХОББ. Смята се, че 12 милиона са имали болестта, но все още не я знаят.

Повечето хора с ХОББ са на 40 или повече години.

Повечето хора с ХОББ са пушачи или бивши пушачи. Пушенето е най-важният рисков фактор, който може да се промени. Между 20 и 30 процента от хроничните пушачи развиват ХОББ.

Между 10 и 20 процента от хората с ХОББ никога не са пушили. В до 5% от хората с ХОББ причината е генетично заболяване, включващо ниски нива на протеин, наречен алфа-1-антитрипсин.

ХОББ е водеща причина за хоспитализации в индустриализираните страни. В Съединените щати ХОББ е отговорна за повече от 700,00 болнични допускания годишно и над 1,5 милиона посещения при спешни отделения. Сред хората с рак на белия дроб, между 40 и 70% също имат ХОББ.

Около 120 000 души умират от ХОББ всяка година в Съединените щати. Това е третата водеща причина за смъртта в Съединените щати. Повече от жени умират от ХОББ всяка година.

Предполага се, че броят на случаите на ХОББ ще се увеличи с повече от 150% от 2010 г. до 2030 г. Голяма част от това може да се дължи на застаряващото население.

Каква е перспективата за хората с ХОББ?

ХОББ има тенденция да напредва бавно. Може и да не знаете, че имате това в ранните етапи.

След като имате диагноза, ще трябва да започнете редовно да виждате Вашия лекар. Ще трябва да предприемете мерки, за да управлявате състоянието си и да направите необходимите промени в ежедневието си.

Ранните симптоми могат да бъдат управлявани, а определен избор на начин на живот може да ви помогне да поддържате добро качество на живот от известно време.

Тъй като болестта прогресира, симптомите могат да стават все по-ограничаващи.

В тежките етапи на ХОББ може да не сте в състояние да се грижите за себе си без помощ. Имате повишен риск от развитие на други респираторни инфекции, сърдечни проблеми и рак на белите дробове. Може да сте изложени на риск от депресия.

ХОББ обикновено намалява продължителността на живота, въпреки че перспективата варира значително от човек на човек. Хората с ХОББ, които никога не пушат, може да имат скромно намаляване на продължителността на живота, докато бившите и настоящите пушачи вероятно ще имат по-голямо намаление.

Освен пушенето, вашият изглед зависи от това колко добре отговаряте на лечението и дали можете да избегнете сериозни усложнения. Вашият лекар е в най-добра позиция да прецени цялостното ви здраве и да ви даде представа какво да очаквате.

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *