Всичко, което трябва да знаете за морското зеле

Морското зеле е ценен морски продукт, богат на витамини и микроелементи. Не всеки знае, че този продукт може да бъде опасен за здравето.

 

Морското зеле: склад за витамини и минерали

Ламинарията (морско зеле) съдържа огромно количество полезни вещества: витамини, микроелементи и биологично активни компоненти. Но преди всичко, тя е ценна заради високото съдържание на йод. По  съдържанието на този елемент, морското зеле е шампион. 100 гр водорасли съдържат 160 000 мг йод, а 30 гр водорасли общо могат да отговорят на изискването за ежедневния йод.

В допълнение към йода, ламинарията е богата на витамини А, В, С, РР. Тези водорасли са с богато съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху сърцето и намаляване на нивото на лошия холестерол. Също така, морското зеле съдържа алгинати – вещества-хелатори, които извеждат от организма радионуклиди, тежки метали и токсини.

Калорично съдържание на ламинарията

Калоричното съдържание на морското зеле е само 6 ккал/100 гр. Но ако говорим за салати от ламинария, към които се добавят растително масло и други съставки, съдържанието на калории може да достигне 100-120 ккал/100 гр.

Ниското калорично съдържание на морското зеле се дължи на високото съдържание на вода в него. Ламинарията е лесно разтворима, което подобрява храносмилането.

Предимствата на ламинарията за тялото

За прредимствата на морското зеле се е знаело още в древна Япония и Китай. Съвременните изследвания само потвърждават информацията от древните източници.

  • Йодът, съдържащ се в морското зеле, нормализира дейността на щитовидната жлеза, от която зависи до голяма степен състоянието на метаболизма и организма като цяло. В допълнение, йодът предотвратява развитието на васкуларна склероза. Антисклеротичният ефект на морското зеле се обяснява с факта, че съдържа антагонисти на холестерола.
  • Морското зеле помага за намаляване на протромбиновия индекс. Това се постига с високото съдържание на витамини В и С.
  • Морското зеле съдържа вещества, които допринасят за нормализирането на кръвното налягане. По-специално, ламининът се извлича от ламинарията, като се използва за намаляване нивото на кръвното налягане.
  • Поради високото съдържание на витамини, минерали, мастни киселини и биологично активни вещества, морското зеле значително увеличава имунитета. Поради това се препоръчва използването му по време на епидемии от настинки и грип.
  • Ламинарията може да се използва като слабително. Слабителният ефект е подобен на този на плодовете и зеленчуците. Като цяло, морското зеле нормализира активността на стомашно-чревния тракт.

Морското зеле може да бъде опасно за здравето

Как морското зеле може да навреди на тялото? Въпросът е, че водораслите активно абсорбират много вещества, разтворени в морската вода, включително токсични. Ако ламинарията расте в екологично замърсени райони, вероятно е тя да съдържа следи от тежки метали, петролни продукти и други токсични вещества, които миогат да причинят сериозни вреди на здравето. За съжаление, няма как да определим дали продуктът е опасен, когато го видим. Остава ни да се доверим на производителите и на органите, които контролират качеството на продуктите и да издадат съответния сертификат.

Delayxetine – 100% натурални, орални желета за задържане на еякулацията

Край на Бързата Еякулация

4-5 Пъти по Дълъг Секс

Повече издръжливост

По-Силна Ерекция

 

Четете още:

Зеленчуците – най-добрият приятел на човешкото тяло

Веганска диета: 2-дневен план, който не превишава 2000 калории дневно

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − sixteen =