Яжте ябълки всеки ден

Защо ябълките са толкова популярни?

„Една ябълка на ден държи доктора далеч“. Тази английска поговорка доказва, че ябълките наистина са много полезни и тяхната редовна употреба ще ви спести много здравословни проблеми.

Този плод е известен от древни времена. Ева и Адам са вкусили първи ябълка. Плодът на познанието се свързва и с името на Исак Нютон, ако вярваме в легендата, че на нея дължим тайната на гравитацията. И днес ябълката е най-разпространеният и достъпен плод, който се отглежда на всички континенти.

Когато учените започват да изучават ябълката, откриват нещо невероятно. Оказва се, че в този плод няма нищо специално! Всъщност в нея има много витамини, а плодовете не са богати на минерали. Има плодове, в които съдържанието на полезни вещества е в пъти по-голямо.

Все пак, въпреки скромната оценка на учените, любителите на ябълки упорито защитават своите позиции, като обявяват ябълката за най-полезния плод.

Факт е, че ябълките комбинират хармонично всички налични компоненти: витамини, минерали, органични киселини, пектини, фибри и захари. Това е такъв балансиран състав, който позволява на ябълките да заемат достойното първо място стед другите плодове.

Железният мит

И досега има мнение, че този плод е богат на желязо. Съдържанието на този микроелемент в ябълките е само около 2 мг на 100 грама плодове, при дневно изискване от 15-20 мг. Например, в какаовия прах и говеждото месо се съдържа в пъти повече желязо. Например, желязото от ябълката се абсорбира само 9-10℅, докато желязото, което се съдържа в месото, се асимилира на цели 40-50℅.

Някои отиват и по-далеч, като твърдят, че потъмняването на ябълката на открито е следствие от окисляването на желязото, вследствие на контакта с кислорода. Всъщност ябълката съдържа много компоненти като полифеноли – растителни пигменти. Във въздуха полифенолите бързо се окисляват, така че цветът на среза става по-тъмен. Поради това е желателно, ябълката да се яде незабавно, тъй като окислените полифеноли не са полезни за нашето тяло, а неокислените форми на тези съединения са полезни за сърдечно-съдовата активност.

Специалистътпо храненето Светлана Фус казва, че полезността на ябълките изобщо не е във витаминизацията на този плод.

В това отношение лекарят-диетолог напълно се съгласява с постулата на английската поговорка, но припомня необходимостта от спазване на мярката. В един ден можете да ядете 3-4 ябълки, защото плодовете съдържат захар, а ако ядете повече ябълки, нивото на кръвната захар може рязко да се повиши. И като цяло, с плодовете е по-добре да не прекалявате – не повече от 300 грама на ден.

 

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *