Защо е по-добре да не носите обувки без чорапи?

Не носете обувки без чорапи – пожалете себе си и околните! Първо, хигиената на краката ви ще бъде безвъзвратно изгубена, което води до появата на неприятна миризма. И второ – обувки без чорапи няма да ви предпазят от инфекции.
За един ден, само единият крак може да произведе около 500 мл пот! И това не е стерилна течност – потта съдържа бактерии. И бактериите се размножават бързо във влажна и тъмна среда.
Защо е опасно да носите обувки без чорапи
Материалите от които са направени повечето модели обувки, не са подходящи за директен контакт с кожата на краката. Може да се получи триене, а както знаем, отворене рана лесно се заразява и се превръща в място за развъждане на бактерии. Така че бактериите пилучават лесен достъо до кръвта, което може да доведе до развитие на сериозна инфекция.
Навикът да носите обувки без чорапи увеличава риска от развитие на гъбична инфекция, наречена онихомикоза. Трябва да знаете, че е много трудно да се отървете от гъбичките.
За превенция на такива проблеми, препоръчваме медицинска стелка, дезинфекция и сухо почистване на обувките.
Защо хората не носят чорапи?
Когато мислите за необходимите елементи от зимния гардероб, удобните чирапи вероятно ще са в самото начало на списъка. Никой не иска да измръзне, а за целта има различни видове термо чорапи, които спомагат за поддържане на топли крака.
Важно е да изберете правилните чорапи. Спортните чорапи, например, са предназначени за носене на маратонки. Изберете къси чорапи, които няма да се виждат.
• Изберете чорапи, които да предпазват краката ви от определени видове наранявания и бактерии, като защитен слой между краката и бактериите.
• Изберете чорапи, които съответстват на вашия стил. Чорапи до средата на глезена – стандартен, но не единствен вариант. Изберете чорапи, коото отговарят на вашите обувки и стил, вместо да се оплаквате от неподходящия им вид.
• Чифт резервни чорапи е добър навик. Винаги е по-добре да имате чифт чисти чорапи, в случай, че краката ви се потят и сте далеч от дома.
Носенето на обувки без чорапи може и да е приятно за някои, но може да се превърне в истински проблем: от миризмата, която е изключително неприятна за околните, до животозастрашаваща инфекция.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *