Защо гърбът боли: 10 причини и решения

 

Болката в гърба е проблем, пред който са изправени милиони хора по целия свят. Има много причини за това и ние ще ви разкажем за тях. И така, защо се появяват болки в гърба и какво да направим, за да се отървем от този проблем?

1. Заседнал начин на живот

Болката в гърба често спохожда тези, които водят заседнал начин на живот. Това се отнася и за офис служители, които седят на неудобни столове.
За да се избегнат болките в гърба, лекарите препоръчват 3-5 пъти по време на работния ден прекъсвания от по 5-10 минути, които да се отделят просто на загряване.

2. Остеохондроза

Болката в гърба е един от възможните признаци на остеохондроза. Когато тази диагноза е установена, се препоръчват физически упражнения, както и използването на специални физиотерапевтични методи за лечение.

3. Интервертебрална херния

Ако има подозрения за дискова херния, трябва да посетите лекар. Понякога е необходима хирургична намеса, за да се отстрани проблема.

4. Сколиоза

Лечението на сколиозата включва специална терапевтична гимнастика, използване на физиотерапия, носенето на коригиращи корсети. Сколиозата е прогресивно заболяване и трябва да се свържете с лекар възможно най-рано.
Препоръчва се плуване, масаж и електростимулация на мускулите на гърба.

5. Остеоартрит

Това е хронично ставно заболяване, което засяга цервикалната и долната лумбална област на гръбнака. Често пациентите се оплакват от хронична болка в долната част на гърба или в областта на врата. Необходимо е да се консултирате с лекар.

6. Фрактура на компресията

Фрактурата на компресията води до остра болка в гърба, която може да попречи на пациента постоянно за продължителен период от време. Лицето се нуждае от медицинска помощ. Лечението често се извършва в болница.
7. Болестта на Бехтерев се характеризира с непрекъсната болка в гърба и бедрата. Това е хронично заболяване, което изисква медицинска намеса още на ранен етап. Колкото по-рано отидете на лекар, толкова по-успешен е резултатът от лечението, което включва болкоуспокояващи средства и други лекарства.

8. Инфекциозни лезии на гръбначния стълб

Ако болката в гърба е придружена от треска, това може да е симптом на инфекциозна лезия на гръбначния стълб. Потърсете лекар незабавно.

9. Болести на храносмилателния тракт

Често болката в гърба възниква при заболявания на стомашно-чревния тракт. При заболявания на храносмилателната система, често се появява болка между двете лопатки, а понякога и в долната част на гърба. В такива случаи е необходимо да се лекува основното заболяване.

10. Спондилоза

В този случай, болката в гърба е хронична. Пациентът се нуждае от цялостно лечението лечение при специалист.

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *